Home POLITIKA Približiti Uniju građanima

Približiti Uniju građanima

SHARE

Povodom Dana Evrope

Zapadnobalkanske države ponekad posustanu kada su u pitanju vrednosti koje predstavljaju temelj EU

Kao što sam više puta istakla, neosporno je da je budućnost Srbije, kao i ostalih država Zapadnog Balkana, u Evropskoj uniji.

Međutim, često se stiče utisak da Unija ne uspeva dovoljno jasno da pokaže privrženost ovim državama, a isto tako zapadnobalkanske države ponekad posustanu kada su u pitanju vrednosti koje predstavljaju temelj EU. Smatram da obe strane treba jasnije da pokažu svoju spremnost i želju, Srbija tako što će težiti poštovanju pravne države i načela demokratije, a EU tako što će jasnije pokazati spremnost na intenzivnu i blisku saradnju sa Srbijom. Nedavni samit u Rimu, kada su šefovi država EU povodom šezdesetogodišnjice potpisivanja Rimskih ugovora raspravljali o budućnosti integracije je, na primer, predstavljao idealan trenutak da se pozovu i lideri država Zapadnog Balkana, međutim to se nije dogodilo.

Ono što primećujem u poslednje vreme jeste da pristup politici širenja, koji trenutno imamo, nije više tako koristan i možda bi trebalo razmisliti o njegovoj reformi. Tehničko i u očima građana suvoparno otvaranje i zatvaranje poglavlja ne donosi rezultate koje bi EU integracija trebalo da ima. Zbog toga pozivam Evropsku komisiju da razmotri politiku širenja i razmisli o novom pristupu, koji će građanima omogućiti da osete prednosti EU integracije u što ranijoj fazi. U suprotnom će EU u očima građana Srbije i ostalih zapadnobalkanskih država izgubiti smisao.

IZVOR DANAS

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here