Home POLITIKA OCCRP i BIRN: Srpski mitraljezi preko Bugarske i Saudijske Arabije završili u...

OCCRP i BIRN: Srpski mitraljezi preko Bugarske i Saudijske Arabije završili u Siriji

SHARE

Sirijski pobunjenici su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i video snimke hvaleći se najnovijim oružjem koje koriste u borbi protiv režima – mitraljezima iz Srbije.

Međunarodna mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) objavila je danas na svom sajtu tekst o putu koji od Srbije do Sirije pređe teški mitraljez “kojot” (M02 Coyote).

Oružje proizvedeno u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, prodato preko bugarske kompanije Saudijskoj Arabiji, završilo je u sirijskom ratu, navodi OCCRP, čiji su novinari, zajedno s kolegama Balkanske istraživačke mreže (BIRN), godinu dana pratili trag “kojota”.

“Ono što su novinari otkrili je spremnost srpske vlade da zažmuri na sistematsko, ilegalno preusmeravanje srpskog oružja s njihove ‘namenjene’ destinacije u Saudijskoj Arabiji borcima na sirijskom ratištu”, piše OCCRP.

Jedna od prvih fotografija sirijskog pobunjenika s mitraljezom “kojot”, koji je isporučen njegovom bataljonu u Alepu, objavljena je u februaru 2016. na njegovom Fejsbuk profilu.

loading...

U narednih nekoliko sedmica fotografije i video snimci takvog oružja i iz drugih delova Sirije počeli su da se pojavljuju na Tviteru i Jutjubu, često prikazani u originalnim sanducima i s uputstvima za upotrebu.

Vojnici su ga nazvali “duška”, po sličnom sovjetskom mitraljezu “DŠK”. Jedan od njih je rekao da je mitraljez “lak i efikasan” i da je najnovije oružje koje su dobili.

OCCRP navodi da je zbog specifičnog oblika i očuvanosti mitraljeza fotografija okačena na Fejsbuku privukla pažnju stručnjaka koji su pretpostavili da je u pitanju “M02 kojot”.

Novinari OCCRP-a i BIRN-a otkrili su da je oružje prodato kompaniji Bugarsko industrijsko inženjerstvo i menadžment (BIEM) za dalji izvoz Saudijskoj Arabiji 2015. i 2016.

“Oružje je odatle verovatno poslato u Tursku, odakle često prelazi u severnu Siriju”, navodi se u tekstu i dodaje da su novinari uspeli da prate jedinstven serijski broj na oružju koji se vidi na fotografiji pobunjenika na Fesjbuku do srpske državne fabrike.

“Put koji je prešao ‘kojot’ daje najjasnije dokaze o kanalu trgovine oružjem vrednim 1,2 milijardi evra koji su prošle godine otkrili BIRN i OCCRP, kanal koji finansiraju Saudijska Arabija, Turska, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati”, navodi se u tekstu.

OCCRP piše da su Zastava oružje i BIEM 2015. sklopili ugovor o prodaju oružja, čiji su detalji poverljivi, ali da javno dostupne informacije ukazuju na to da je BIEM platio 2,75 miliona evra za 205 mitraljeza “kojot”.

BIEM je u vlasništvu bugarskog biznismena Petra Mandžukova, dugogodišnjeg trgovca oružjem, medijskog tajkuna i bivšeg suvlasnika fudbalskog kluba CSKA.

Dozvolu za izvoz mitraljeza bugarskoj kompaniji dalo je srpsko Ministarstvo trgovine na osnovu potvrde o krajnjem korisniku, kojim se garantuje da će oružje koristiti bezbednosne snage Saudijske Arabije.

“Iako svaki dalji izvoz mora da odobri Srbija, ‘kojote’ viđene u Srbiji izgleda da su Saudijci ilegalno preusmerili u Siriju”, piše OCCRP.

Srbija je prema brojnim pravnim aktima obavezna da obustavi izvoz oružja ako postoji mogućnost da će biti preusmereno, i to je i uradila 2013, zaustavivši davanje dozvola za izvoz oružja Saudijcima iz straha da bi moglo da završi u rukama sirijskih pobunjenika. Dve godine kasnije, međutim, ponovo je odobren ugovor o izvozu mitraljeza “kojot” i drugog oružja i municije, ukupne vrednosti 135 miliona evra.

Ministarstvo odbrane je u pisanom odgovoru OCCRP-u i BIRN-u saopštilo da su dozvole odobrene jer će imati “pozitivan uticaj” na srpsku namensku industriju.

OCCRP navodi i da su Bugari, Saudijci, Turci i Amerikanci “glavni igrači” u obučavanju i snabdevanju oružjem sirijskih pobunjenika i da su i oni verovatno zažmureli na činjenicu da je oružje, umesto kod saudijskih bezbednosnih snaga, završilo u Siriji.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here