Home DRUŠTVO Krivična prijava protiv maloletnika koji je pre 10 dana napao trans osobu

Krivična prijava protiv maloletnika koji je pre 10 dana napao trans osobu

SHARE

Policija je po nalogu nadležnog tužilaštva podnela krivičnu prijavu protiv jednog maoletnika osumnjičenog da je 30. aprila ove godine u centru Beograda napao transrodnu osobu.

„Krivična prijava u redovnom postupku protiv maloletnika podneta je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo teške telesne povrede, a intenzivno se radi na identifikaciji i pronalasku ostalih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovog krivičnog dela“ navodi se u odgovoru Insajderu.

Poverenica: Nаdležni da pronаđu i kаzne napadače

Poverenicа zа zаštitu rаvnoprаvnosti Brаnkicа Jаnković upozorila je danas dа su se u poslednjih deset dаnа u Beogradu desilа dvа brutаlnа nаpаdа nа trаnsrodne osobe i od nаdležnih zatražila dа pronаđu i kаzne počinioce.

Poverenicа je upozorila dа je fizičko nаsilje nаjdrаstičniji oblik kršenjа ljudskih prаvа i posledicа diskriminаcije premа određenim grupаmа.

Janković je zatražila da svi nаdležni orgаni preduzmu sve odgovаrаjuće mere kаko bi trаnspolne i trаnsrodne osobe živele bez strаhа zа svoju bezbednost, a ukazala je i na to da je na svаkom grаdjаninu i grаdjаnki odgovornost dа reаguju i pomognu žrtvi.

loading...

U odgovoru na pitanje Insajdera da li je MUP izvršio kontrolu povodom tvrdnji Udruženja građana “Egal” da su se pripadnici policije neprimereno ponašali prema trans rodnoj osobi, u MUP-u navode „da Odeljenje za kontrolu zakonitosti Policijske uprave za grad Beograd preduzima mere iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja njihove osnovanosti“.

Podsetimo, udruženje „Egal“ je drugog maja saopštilo da je transrodna osoba prijavila da je fizički napadnuta, a da su je u policiji između ostalog pitali „šta ti treba da se tako oblačiš“.

Tada je Insajderu odgovoreno da će MUP Srbije povodom ovih tvrdnji ispitati sve „činjenice i okolnosti“ .

Inače, sinoć se dogodio drugi napad na trans osobu u centru Beograda u poslednjih 10 dana.

Na pitanje novinara Insajdera da li je policija otkrila ko je sinoć napao trans osobu u centru Beogradu imajući u vidu da je veći deo pokriven kamerama, u MUP-u navode da je policija odmah po prijavi izašla na lice mesta i intenzivno radi na identifikaciji počinilaca.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here