Home POLITIKA Izbor Džaferija objavljen u Službenom glasniku, čeka se da Ivanov da mandat

Izbor Džaferija objavljen u Službenom glasniku, čeka se da Ivanov da mandat

SHARE

Ta odluka objavljena je 10 dana nakon što je parlamentarna većina izabrala poslanika DUI za novog predsednika Sobranja, uz protivljenje pojedinačno najveće poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

Nakon tog izbora u Skupštinu su nasilno upali demostranti koji podržavaju tu stranku i u tim neredima povređeno je više poslanika parlamentarne većine oko SDSM-a.

Događajima u Makedoniji bavi se Emisija Insajder bez ograničenja – Makedonski scenario, koja će biti emitovana večeras na N1 u 21.00.

Džaferi je u međuvremenu obavestio predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da je u Sobranju formirana parlamentarna većina koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance, koja traži mandat za formiranje vlade.

Iz kabineta predsednika su potvrdili da su dobili zahtev da lideru SDSM-a i parlamentarne većine Zoranu Zaevu dodeli madat i da će Ivanov “postupiti u skladu s Ustavom i uspostavljenom praksom”.

loading...

Šef države ima rok od 10 dana da Zaevu uruči mandat, koji zatim ima rok od 20 dana da napravi vladu i program predstavi Sobranju.

Tumačenja stručnjaka kada počinje rok Ivanovu su različita, jedni misle da treba da se računa od trenutka kada je 4. maja Džaferi dostavio pismo, a drugi od danas, kada je njegovo imenovanje objavljeno u Službenom glasniku.

Za izbor Džaferija za predsednika Parlamenta glasao je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine, dok VMRO-DPMNE taj izbor smatra nelegitimnom i da su prekrešeni Ustav i Poslovnik o radu Sobranja.

Novi predsednik parlmenta Taljat Džaferi je ranije najavio da će plenarnu sednicu zakazati kada mu mandatar dostavi program i sastav vlade.

Lider parlamentarne vežine Zoran Zaev prethodno je najavio da će vladu formirati do kraja maja.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here