Home DRUŠTVO Dekan ETF-a potpisao milionski ugovor sa firmom čiji je bio suvlasnik

Dekan ETF-a potpisao milionski ugovor sa firmom čiji je bio suvlasnik

SHARE

 

Фирма Soneco д.о.о. (Сонеко) чији је сувласник био декан Електротехничког факултета у Београду Зоран Јовановић, а његов син Војин Јовановић један од оснивача и директор, на заједничким пословима са ЕТФ-ом зарадила је у 2016. години дванаест милиона динара, а у 2017. зарадиће још петнаест и по милиона, открива Пиштаљка.

Од када је Зоран Јовановић крајем 2015. године постао декан ЕТФ-а, фирма Сонеко је у прилици да зарађује милионе на основу Споразума (уговора) о заједничкој понуди са ЕТФ-ом закљученог ради заједничког наступања у поступцима јавних набавки за одржавање софтвера Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). По овом споразуму,  ЕТФ-у припада 60 процената зараде, а Сонеку 40 процената. Сонеко и ЕТФ потписали су два оваква Споразума, један 2015. године и други 2016. године, а у оба случаја потписници су били Зоран Јовановић као заступник ЕТФ-а и Зоран Болић као заступник Сонека. Овим споразумима између државног факултета и приватне фирме предвиђено је да носилац посла буде Електротехнички факултет, док је за заједничког опуномоћеника групе понуђача одређен Славко Гајин, доцент на ЕТФ-у, истовремено и један од оснивача и власника фирме Сонеко. Први споразум о заједничком наступању ЕТФ-а и Сонека потписан је месец и по дана пошто је Зоран Јовановић постао декан ЕТФ-а.

Декан Зоран Јовановић је у изјави за Пиштаљку рекао да је он те споразуме потписао јер су у интересу факултета, пошто ови послови доносе највећу зараду факултету и да ту не постоји сукоб интереса, а да је његов син Војин постављен за директора Сонека 2006. године јер у том тренутку нису могли да нађу никог другог погодног за тај посао. Он је рекао и да је финансијска полиција пре две године била на факултету и да је проверавала документацију у вези са пословном сарадњом ЕТФ-а и фирме Сонеко и да је тај предмет архивиран, односно да није покренут никакав поступак.

loading...

ЕТФ и Сонеко су пословну сарадњу започели још 2008. године када су потписали Уговор о пословно-техничкој сарадњи на одржавању софтвера. Овај уговор потписали су испред ЕТФ-а тадашњи декан Миодраг Поповић и син садашњег декана Војин Јовановић као директор Сонека. Овим уговором је предвиђено да ЕТФ ангажује Сонеко за реализацију послова које је факултет закључио са трећим лицима и да ће у ту сврху Сонеку исплатити 25 одсто од вредности пројекта „претходно умањен за факултетски фактор од 10 одсто“. У циљу успешне реализације пројекта, како се између осталог наводи у овом уговору, један од задатака Сонека је био и да реши питање запослења хонорарно ангажованих чланова пројектног тима факултета у случају да факултет за то нема могућности.

Сви ови уговори између ЕТФ-а и Сонека донели су у последњих десет година више од сто милиона динара зараде приватној фирми у којој је власник у једном периоду био и декан Јовановић, а чији су оснивачи осим сина садашњег декана Јовановића и доценти на ЕТФ-у Славко Гајин и Павле Вулетић, као и научни сарадник на истом факултету Бранко Маровић, о чему је Пиштаљка већ писала.

Осим одржавања софтвера за РФЗО, ЕТФ и Сонеко су радили и на стварању и одржавању софтвера за наплату струје за потребе Електродистрибуције Београд. Како је објаснио декан Јовановић, пре него што је ЕТФ-у поверен тај посао одржавање софтвера за ЕДБ је радила једна фирма из Требиња, која је своје услуге наплаћивала више од милион евра годишње. Из тог разлога ЕДБ се обратио ЕТФ-у и још једној приватној фирми да сачине понуде за ново софтверско решење. ЕТФ је имао повољнију понуду па је зато добио тај посао, каже Јовановић.

У одговору који је Пиштаљка добила од ЕТФ-а наводи се да се разлог за пословно-техничку сарадњу факултета и фирме Сонеко огледа: „…у кадровским капацитетима фирме Сонеко у којој је био запослен део аутора софтвера за који је Факултет имао уговор о одржавању са трећим лицима, а који су практично једини могли да спроводе одржавање ових изузетно комплексних софтверских система“.

Осим Сонека, ЕТФ је имао споразум о заједничкој понуди и са фирмом Хелиант д.о.о. међу чијим се власницима налазе и власници Сонека, Славко Гајин и Павле Вулетић, доценти са ЕТФ-а, а такође и директор Сонека Зоран Болић. Тај споразум потписан је 2014. године док је декан ЕТФ-а био Бранко Ковачевић. ЕТФ и Хелиант су се удружили како би  добили посао одржавања, имплементације и развоја Хелиантових информационих система који се користе у здравственим установама широм Србије. Обавеза ЕТФ-а по овом споразуму била је између осталог да промовише могућности Хелиантових софтвера на стручним скуповима, док је Хелиант био задужен за скоро све остало. Новац добијен од јавних набавки се делио тако да је факултету ишло 10 процената, а Хелианту 90. Власник Хелианта и доцент на ЕТФ-у Славко Гајин је у изјави за Пиштаљку рекао да се тај споразум више не примењује и да је његова фирма у заједничкој понуди са ЕТФ-ом добила само једну јавну набавку за одржавање софтвера – у Институту за јавно здравље Војводине. Вредност те јавне набавке је била 249.000 динара.

 

IZVOR PIŠTALJKA.RS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here