Home DRUŠTVO “Besmrtni puk” se prošetao Beogradom

“Besmrtni puk” se prošetao Beogradom

SHARE

U Beogradu je danas povodom Dana pobede nad fašizmom održana manifestacija “Besmrtni puk” – šetnja potomaka poginulih u Drugom svetskom ratu.

U organizaciji Medijskog centra “Ruski ekspres” i Fondacije za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i obnovu spomenika kulture “Sveti Aleksandar Nevski”, šetnja je počela od Groblja oslobodilaca Beograda 1944, a nastavljena je preko Ruzveltove ulice, Bulevara kralja Aleksandra do Skupštine Grada Beograda.

Nekoliko stotina učesnika šetnje nosilo je fotografije poginulih predaka, kao i ruske i srpske zastave. U prvim redovima su se nalazili i gradski menadžer Goran Vesić, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, privrednik i političar Nenad Popović…

Ispred Skupštine Grada Vesić je rekao da Srbija ima prava da slavi Dan pobede jer se beskompromisno borila protiv fašizma.

Predsednik Fondacije za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Aleksandar Popović rekao je da su najveće žrtve u Drugom svetskom ratu ponele Rusija koja je izgubila više od 27 miliona ljudi, i Srbija.

loading...

Pre šetnje, na Groblje oslobodilaca Beograda vence su položili delegacije ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, veterani, narodni poslanici, organizatori “Besmrtnog puka”, kao i građani koji su došli iz Rusije, Crne Gore i iz Novog Sada, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Užica, Paraćina i Aleksandrovca.

Ova manifestacija, kako je navela Fondacija Sveti Aleksandar Nevski u saopštenju, potiče još od omladinskih akcija šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom Savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rođaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine.

Formalno se kao početak manifestacije, međutim, uzima 2011. godina, kada su organizatori-novinari prvi put formulisali osnovna načela i ciljeve njenog održavanja.

U Srbiji na organizaciji ove manifestacije radi srpsko-ruska inicijativna grupa koju čini više fondacija i medijskih kuća privrženih očuvanju sećanja na žrtve u ratovima protiv agresora kako bi današnja Evropa živela u miru i slobodi.

Izvor: Beta, B92

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here