Home POLITIKA Šef Unmika u Beogradu: Očekivanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Šef Unmika u Beogradu: Očekivanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine

SHARE

Zahir Tanin, šef Unmika, sastao se danas s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ministrom inostranih poslova i prvim potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem i šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

Tanin boravi u redovnoj poseti Beogradu pred sednicu Saveta bezbednosti UN o radu Unmika.

Nikolić je, kako je navedeno u saopštenju nakon sastanka, naglasio da su “napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni sve dok Unmik obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada”. Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom Unmika i naporima da se reše problemi na terenu, u interesu svih građana u Pokrajini.

„Srbija je privržena dijalogu Beograda i Prištine, međutim, zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija. Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prete, u velikoj su zabludi. Sa druge strane, mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo“, podvukao je Nikolić.

On je dodao da se situacija u regionu Balkana zaoštrila, međtuim, da ne očekuje da može da dođe do oružanih sukoba.

loading...

Tanin je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio predsedniku što je doprineo smirivanju tenzija u regionu.

U razgovoru Dačića i Tanina je, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, ukazano na značaj nesmanjenog angažovanja ove misije u oblastima ključnim za opstanak, normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je tokom sastanka naglasio da Beograd želi puno sprovođenje dogovora postignutih u Briselu, pre svega onih koji se odnose na Zajednicu srpskih opština, saopšteno je nakon sastanka.

Đurić je Taninu preneo zabrinutost Vlade Srbije zbog serije izjava albanskih političkih predstavnika kojima je produbljena atmosfera nepoverenja u srpsko-albanskim odnosima i učinjen opasan korak ka destabilizaciji regiona.

Na sastanku je, navodi se, bilo reči i o neophodnosti da se imovina Srbije, kao i pravnih i fizičkih lica na Kosovu i Metohiji, tretira u skladu s međunarodnim pravnim standardima, navodi su saopštenju Kancelarije za KiM.

Izvor: Insajder

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here