Home POLITIKA Kocijančič: EU “primila k znanju” odluku suda o Haradinaju

Kocijančič: EU “primila k znanju” odluku suda o Haradinaju

SHARE

Maja Kocijančič, portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku, izjavila je da “EU prima k znanju” odluku nezavisnog francuskog sudstva o Ramušu Haradinaju i da je izbliza pratila razvoj situacije od njegovog hapšenja.

Ona je, odgovarajući za Novosti na pitanje o pretnjama Ramuša Haradinaja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, kao i pozivu Rusije Briselu i SAD da “obuzdaju svoje štićenike” sa Kosova, rekla da “izjave koje mogu da se interpretiraju kao političko mešanje u susedne zemlje ne doprinose izgradnji dobrosusedskih odnosa i izlažu region riziku zapaljive retorike”.

EU očekuje od svih u regionu da nastave da grade konstruktivne i kooperativne odnose, kao i da intenziviraju rad na odgovarajućim reformskim programima da bi napredovali na putu evropskih integracija, rekla je Kocijančič.

Prema njenim rečima, Evropski savet je ponovio svoju podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Kocijančič je navela da EU dosledno podržava principe pomirenja i nastavlja da bilateralno radi sa svim partnerima u regionu na njihovom evropskom putu i ka bližoj i efikasnijoj regionalnoj saradnji.

Premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić medavno je izjavio da ga ne brinu “opasni ljudi” poput Haradinaja, već ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumeti nego kao pretnje “cepanjem” granica i rušenjem na Balkanu.

loading...

Izvor: Večernje novosti

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here