Home DRUŠTVO Insajder na lokalu: Javna preduzeća – tajne zloupotrebe

Insajder na lokalu: Javna preduzeća – tajne zloupotrebe

SHARE

U Srbiji postoji više od 700 javnih preduzeća. U javnim preduzećima radi više od 120.000 ljudi. Na godišnjem nivou ova preduzeća ukupno imaju više od pet milijardi evra prihoda i približno toliko rashoda.

Formiranje svake vlasti od 2000.  do danas neraskidivo je vezano za svojevrsnu podelu javnih preduzeća kao političkog plena.

Upravljanje javnim preduzećem za stranku znači da postavlja svog direktora na čelo preduzeća. Tako na direktan način može da utiče na to na koji način će se trošiti sredstva preduzeća. To znači da stranka preko direktora može da ima kontrolu nad tim koje će privatne firme dobiti tendere, ali i da bude u prilici da odlučuju koje udruženje će od javnog preduzeća dobiti sponzorstvo ili donaciju, i to skoro bez gotovo ikakve kontrole i nadzora. Istovremeno, javna preduzeća, za svaku stranku postala su baza za zapošljavanje sopstvenih kadrova i širenje stranačke mreže.

Skupština je 2016. usvojila izmene zakona koje su stupile na snagu u martu ove godine. Međutim, ni ove izmene zakona za sada ne pokazuju da se situacija popravlja

Najčešće zloupotrebe se, prema istraživanju novinara Insajdera i ANEM-a, dešavaju kada su u pitanju javne nabavke. Javna preduzeća  kupuju opremu, iznajmljuju mehanizaciju, izvode radove za koje angažuje brojne podizvođače. Privatnici koji u ove poslove ulaze znaju da će im poslovi biti plaćeni, jer ako javno preduzeće nema novac, sredstva će nadoknaditi gradovi i država.

loading...

Kontrolu javnih preduzeća trebalo bi prvo da sprovodi osnivač tog preduzeća – država, grad ili opština. Međutim, jedinu kontrolu poslovanja javnih preduzeća ozbiljno sprovodi državna revizorska institucija koja je nezavisna u radu.

Gordana Nahajovski, vrhovni državni revizor, rukovodilac Sektora za javna preduzeća kaže za “Insajder na lokalu” da primena izmena dva zakona nije dovela do smanjenja nepravilnosti i da gotovo nema javnog preduzeća koje ne krši Zakon o javnim nabavkama.

“Sva preduzeća su kršila Zakon o javnim nabavkama, što možete videti u našim izvešajima od 2010. godine. Kada izražavamo mišljenje o pravilnosti poslovanja jedna od tačaka u 99 posto slučajeva je tačka o nesporovođenju Zakona o javnim nabavkama”, navodi Nahajovski.

Dok su javna preduzeća na lokalu godinama partijski plen – većina medija na lokalu dobija sredstva od javnih preduzeća putem marketinga, pa se samim tim o eventualnim zloupotrebama ne objavljuju informacije. S druge strane, novinari onih lokalnih medija koji pokušavaju svoj posao da rade profesionalno – izloženi su raznim pritiscima.

Baš zbog takve situacije koje se dešava po gradovima u Srbiji, novinari Insajdera zajedno sa novinarima lokalnih stanica ANEM-a istraživali su u poslednjih godinu dana zloupotrebe u javnim preduzećima u Požarevcu, Novom Sadu i Zaječaru. Šta smo sve uspeli da otkrijemo gledaćete u serijalu od osam epizoda “Insajder na lokalu”, koji će uskoro biti emitovan na N1.

Saradanja sa novinarima lokalnih medijia i rad na zajedničkom projektu nastaviće se i kada su ostali gradovi u pitanju.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here