Home DRUŠTVO Da li će Srbija biti deo novog ruskog gasovoda?

Da li će Srbija biti deo novog ruskog gasovoda?

SHARE

Rusija, ali i Evropska unija najavljivale su više gasovoda kojim bi se evropski potrošači snabdevali gasom iz ruskih ili drugih izvora. Na osnovu Sporazuma Srbije i Rusije o izgradnji Južnog toka iz 2008, Srbija je i pre početka gradnje uložila oko 30 miliona evra, a da nije tražila da se ruski partneri obavežu da će gasovod zaista biti izgrađen. Nakon što je propao projekat Južnog toka, u javnosti se kao nova šansa i za Srbiju pominje Turski tok. Istovremeno ne postoji nijedan dokument koji bi garantovao da će Srbija biti na trasi ovog novog projekta gasovoda.

Turski tok ide od Rusije, ispod Crnog mora, do Turske. Dok predstavnici Rusije i Turske ističu da je to nova ruta za snabdevanje evropskih potrošača gasom, ta ruta nije poznata. To se vidi i iz mape Tuskog toka objavljene na sajtu Gasproma. Za sada je poznato da će gasovod ići do granice Turske sa Grčkom, dok je dalja trasa tog projekta gasovoda nepoznata.

Istovremeno Srbija planira da bude deo Turskog toka. Tako se u dokumentu Napomena finansijskog izvešataja rusko- srpskog preduzeća formiranog radi izgradnje Južnog toka, navodi se da će sredstva biti preusmerena za novi projekat Turski tok.

Tvrdnja da će Srbija biti na trasi novog projekta Turski tok nema uporište ni u jednom dokumentu, kojim bi se ruska strana obavezala na trasu preko Srbije.

Rusija se ni Sporazumom o izgradnji Južnog toka nije obavezala da će završiti taj projekat, a Srbija se sa druge strane, istim Sporazumom, obavezala da zbog Južnog toka proda nacionalnu naftnu industriju ispod svake cene. Taj deo Sporazuma, kao i deo koji se odnosi na većinsko vlasništvo ruske strane u jedinom skladištu gasa u Srbiji – Banatski dvor, odmah su realizovani.

loading...

U nedostatku čvrstih garancija da će Srbija biti na trasi Turskog toka, čija je izgradnja zvanično juče počela radovima na deonici ispod Crnog mora, postavlja se pitanje da li Srbija treba da veruje da će biti na trasi novog projekta gasovoda?

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here