Home POLITIKA Sudar interesa svetskih sila

Sudar interesa svetskih sila

SHARE

POVODI

Jelena Georgijevna Ponomarjova, autorka knjige “Razbojnička država – Kosovo u svetskoj politici”

Da je kosovski problem pravilno analiziran, ne bi došlo do Arapskog proleća, ukrajinske krize, stvaranja Islamske države…

Ali, ako je Kosovo proizvod sudara interesa svetskih centara sile, to znači da, rečeno rečnikom 19. veka, kosovski problem mogu da reše i širenje kosovskog modela spreče samo velike države. To znači i da Rusija mora da bude jaka i da ima ozbiljnu politiku na Balkanu. Ako uspe da odbrani Balkan i spreči albanizaciju, onda će se situacija promeniti i u drugim delovima sveta. Ali, ona ne može sama da to inicira, to moraju da pokrenu srpske zemlje koje treba da formiraju jedinstven stav po tom pitanju. To je kompleksan proces koji zahteva saradnju i drugih velikih sila i njihovu podršku u Savetu bezbednosti UN – kaže za “Danas” Jelena Georgijevna Ponomarjova, stručnjak za Balkan, profesorka na “Institutu za međunarodne odnose” pri Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije.

Ona je ove nedelje, kao gost “Instituta za evropske studije” i izdavačke kuće “Evro Book”, koja je objavila njenu knjigu “Razbojnička država – Kosovo u svetskoj politici” (prevod Antonela Bijelić) u Beogradu održala predavanja u “Privrednoj komori Srbije” i na “Fakultetu političkih nauka”. Ova studija, namenjena pre svega ruskim čitaocima zainteresovanim za Balkan i KiM, bavi se istorijom kosovskog pitanja, nastankom i delovanjem OVK, biografijama njenih glavnih vođa, od kojih su trojica danas u vrhu političke elite kosovskih Albanaca, kao i njihovim vezama sa međunarodnim centrima moći i međunarodnom politikom. Posebna pažnja posvećena je “novini u kriminalnom biznisu – trgovini organima”.

Upitana da li je pojednostavljeno tvrditi da su za “razbojničku državu” na KiM krivi samo Zapad i kosovski Albanci i kolika je odgovornost zvaničnog Beograda, koji je problem sveo na srpsko pitanje na KiM, Jelena Ponomarjova odgovara da je “osnov za stvaranje današnjeg kosovskog problema nastao u SFRJ, jer je stvaranje AP Kosovo bilo prvi korak ka stvaranju kosovske nezavisnosti, ali da je za današnju razbojničku državu odgovoran isključivo Zapad”.

– Svakako da postoji krivica zvaničnog Beograda, koji je vidio politiku pristajanja i mirenja. On se u različitim periodima oslanjao na Vašington, Brisel i Moskvu u nadi da će mu pomoći da reši taj problem, ali te pomoći nije bilo. Rusija ne priznaje Kosovo, smatra se saveznikom Srbije. Što se tiče konkretnih koraka srpke stane u normalizaciji odnosa sa Albancima, Kremlj to podržava zato što, po mom mišljenju, ne razume u potpunosti situaciju na Balkanu. Kremlj veruje da će takva politika dovesti do uspostavljanja mira, ali to se neće desiti. To je jedna od spoljnopolitičkih grešaka koju će Kremlj morati da se ispravi – kaže Jelena Ponomarjova.

loading...

Prevod Boban Jakovljević

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here