Home DRUŠTVO Položeni venci za poginule kineske novinare u bombardovanju

Položeni venci za poginule kineske novinare u bombardovanju

SHARE

Pre 18. godina u NATO bombardovanju tadašnje SRJ, sa tri projektila pogođena je zgrada kineske ambasade na Novom Beogradu, u kojoj su poginula tri novinara. Ambasador Kine Li Mančang, predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda i Udruženja novinara Srbije položili su danas vence na tom mestu.

Kineski ambasador Li Mančang rekao je novinarima da su došli da odaju poštu žrtvama bombardovanja i istakao da ne žele da šire mržnju sa tog mesta, nego da poštuju činjenice, ali i učini sve da se sačuva mir.

“Došli smo danas ovde da odamo pomen žrtvama u ime mira, a ne da širimo mržnju”, rekao je kineski ambasador.

Bivša predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović podsetila je da predstavnici tog udruženja svake godine odaju počast kineskim kolegama koji su na tom mestu stradali i istakla da su oni stradali jer je Kina bila prijatelj Srbije.

“Oni su ovde stradali jer je Kina bila naš prijatelj, ali to prijateljstvo srpskog naroda i Kineza se učvrstilo se u međuvremenu i to je dobra poruka koju svake godine sa ovog mesta šaljemo, a žrtve nećemo zaboraviti, ali nisu bile uzaludne”, rekla je Smajlović.

Dan sećanja na civilne žrtve NATO obeležen u Nišu

loading...

Danas je takođe, verskom službom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije, u Nišu obeleženo 18 godina od bombardovanja grada u kojem je poginulo 16 ljudi, a više njih je ranjeno.

Predstavnici grada, Vojske Srbije, boračkih udruženja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rodjaci i prijatelji nastradalih obeleželi su danas i Dan sećanja na sve civilne žrtve NATO agresije, kojih je u celoj zemlji bilo oko 2.500.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Dragan Popović ovom prilikom je istakao da je “teško razumeti umove 19 moćnika” kada su odlučili da bombarduju jednu malu zemlju koja je samo branila deo svoje teritorije.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković je istakao da je 7. maj jedan od najtragičnijih dana u novijoj istoriji Niša.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here