Home DRUŠTVO Počela izgradnja gasovoda Turski tok

Počela izgradnja gasovoda Turski tok

SHARE

Ruska kompanija Gasprom objavila je danas početak radova na izgradnji gasovoda Turski tok izmedju Rusije i Turske koji bi trebalo i da snabdeva Evropsku uniju gasom.

“Izgradnja gasovoda Turski tok počela je u Crnom moru, blizu obala Rusije”, saopštio je danas Gasprom.

“Realizacija projekta se odvija po planu i turski i evropski potrošači imaće do kraja 2019. novu sigurnu rutu za uvoz ruskog gasa”, naveo je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler u saopštenju.

Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine a odlagan je zbog toga što nije postignut dogovor s turskom vladom, nakon čega je suspendovan zbog diplomatske krize nastale kada je turska avijacija oborila ruski bombarder iznad sirijsko-turske granice u novembru 2015.

Ponovo je pokrenut prošlog leta posle pomirenja ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

loading...

Prema planovima, predviđa se izgradnja dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa, koji će činiti taj gasovod ispod Crnog mora.

Srbija najskuplje platila Južni tok koji je propao

Turski tok je najavljen pošto je ruska strana saopštila da odustaje od Južnog toka, koji je trebalo da prelazi i preko Srbije.

U finansijskom izveštaju rusko-srpskog preduzeća Južni tok za 2015, koje nije ugašeno ni pošto je Rusija odustala od tog projekta, navodi se da će oko 30 miliona evra koje je Srbija uložila u Južni tok biti preusmereno na novi projekat Turski tok.

Srbija i Rusija, međutim, nisu potpisale nikakav dokument prema kom bi Srbija bila deo novog projekta gasovoda.

Podsetimo, Srbija je najskuplje platila da bude deo projekta Južni tok koji je propao.

Ni nakon odustajanja od gradnje Južnog toka, Srbija do danas nije tražila reviziju Energetskog sporazuma u okviru kog je, zbog Južnog toka, NIS prodat ispod cene.

Zbog projekta Južni tok Gaspromu je osim NIS-a ustupljeno i ekskluzivno pravo korišćenja svih rezervi nafte i gasa u zemlji i prepušten je većinski udeo u jedinom domaćem skladištu prirodnog gasa Banatski dvor, od kog zavise cena i sigurnost snabdevanja ovim energentom.

[embedded content]

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here