Home DRUŠTVO Osveštan spomenik Podunavskim Švabama

Osveštan spomenik Podunavskim Švabama

SHARE

Spomen-obeležje Podunavskim Švabama stradalim krajem i nakon Drugog svetskog rada osveštano je u Bačkom Jarku u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Nemačke Aksela Ditmana.

Na spomen-obeležju piše: “Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane Podunvske Švabe koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku, stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti. Logor Bački Jarak (Jarek) je postojao od decembra 1944. do aprila 1946”.

Nove jugoslovenske vlasti su krajem 1944. formirale logor za nemačke civile u Bačkom Jarku u kojem je do 17. aprila 1946. od gladi, bolesti i zlostavljanja umrlo i ubijeno oko 6.500 ljudi, uglavnom žena i dece.

Prema popisu iz 1931. na teritoriji Vojvodine živelo je 328.000 Nemaca, a neposredno posle Drugog svetskog rata ostalo ih je manje od 30.000.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će budućnost srpsko-nemačkih odnosa biti mnogo drugačija od zajedničke prošlosti.

loading...

On je na svečanom otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku kazao da Nemci koji su posle Drugog svetskog rata napustili Srbiju, nisu “gosti na našoj teritoriji”.

“U Bačkom Jarku je početkom 20. veka živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, a danas je to gotovo etnički čisto srpsko mesto. Vi, naši prijatelji Podunavske Švabe, niste ovde gosti, vi ste domaćini kao i mi”, rekao je premijer.

Vučić je ocenio da otkrivanjem spomenika Podunavskim Švabama Srbija pokazuje da ume da poštuje i tuđe žrtve.

“Ovo je važan dan za sve nas, dan koji donosi radost i Srbima i Nemcima. Mi, Srbi danas pravimo civilizacijsku razliku u odnosu na naše ponašanje nekada, ali i u odnosu i na druge narode: pokazujemo da umemo da pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama jer ćemo samo tako imati pravo da tražimo respekt i pravdu za naše žrtve”, kazao je Vučić.

Ditman: Obeležje značajno za Nemačku

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao da njegova vlada i kancelarka Angela Merkel pridaju veliki značaj spomen-obeležju Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku, izrazivši zahvalnost Vučiću bez koga, kako je rekao, ne bi bilo moguće podići spomen-obeležje.

On je istakao da su Nemačka i Srbija partneri u Evropi, i da se Nemačka snažno zalaže za put Srbije u EU.

“Znamo za mračna poglavlja u našoj prošlosti, ali time čvršće gledamo u budućnost”, rekao je Ditman i dodao da je od 1944. do 1946. godine u Bačkom Jarku bio logor u kojem su život osim Nemaca izgubili i pripadnici drugih nacija, među kojima i Mađari.

Ditman je rekao da to što su se Srbi i Nemci okupili u Bačkom Jarku pokazuje dokle su dva naroda došla u nastojanju da se izmire i savladaju prošlost.

“Nemci i Srbi su danas partneri i prijatelji, a nemačka nacionalna manjina integrisana je u društvo, i ovde može da neguje svoj jezik i kulturu”, rekao je Diman i dodao da je Drugi svetski rat koji je izazvala Nacional-socijalistička patija Nemačke doneo veliku patnju na okupiranom području, ali su se nepravda, ubijanje i progon dodgodili i po oslobodjenju od nacional-socijalističog terora.

Ditman je rekao da mlade generacije treba podsećati na to, da se nikada ne bi zaboravilo.

Najavljena velika nemačka investicija

Vučić je najavio da će jedna od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija graditi Centar za istraživaje i razvoj u Novom Sadu, koji će odmah zaposliti 500 inženjera iz Srbije.

“Juče sam dobio važnu vest i upoznao sam s tim predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića, predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića”, rekao je Vučić

On je naveo da će zaposleni u tom centru imati velike plate.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here