Home POLITIKA Kolinda Grabar Kitarović: Vreme da Srbi i Hrvati podvuku crtu

Kolinda Grabar Kitarović: Vreme da Srbi i Hrvati podvuku crtu

SHARE

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u Vukovaru danas izjavila da prošlost ne može da se zaboravi, ali da ne treba živeti u njoj i poručila da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja.

Ona je izjavila da je odbrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA u Hrvatsku u nameri da se stvori Velika Srbija.

“Kao što je odbrana Sinja zaustavila poslednji pokušaj Osmanlija da prodru u Dalmaciju, tako je odbrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u nameri da se stvori Velika Srbija. Hrvatski branitelji časno su branili, odbranili i oslobodili Hrvatsku na čemu smo im zahvalni i zbog čega smo na njih ponosni”, kazala je predsednica, koja je iz Vukovara poslala i poruku u Srbiju, prenosi “Jutarnji list”.


“Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svetski rat i sejati klice novih zala. Želimo ići napred. Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo pomoći Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese. Pri tome ne treba da glumino prijateljstvo, jer da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom. Ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obeju država, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose”, rekla je hrvatska predsednica i dodala:

“Vreme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja. Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima. Pri tome mislim na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji”, zaključiča je predsednica Hrvatske.

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here