Home POLITIKA Ahtisari i Olbrajtova u pregovaračkom timu Prištine

Ahtisari i Olbrajtova u pregovaračkom timu Prištine

SHARE

Marti Ahtisari biće ponovo deo pregovora Beograda i Prištine, saznaje Sputnjik u izvorima bliskim kosovskom pregovaračkom timu.

Piše: Danas Online

05. maj 2017. 23:33

Ahtisari i Olbrajtova u pregovaračkom timu Prištine

Priština više ne želi da čeka da se pregovori sa Beogradom otegnu u nedogled i angažovala je tim koji je sastavio finski diplomata, a koji bi trebalo da im pomogne da Evropska unija „pritisne“ Beograd na brži tempo koji bi doveo do sporazum o normalizaciji odnosa, tvrdi sagovornik Sputnjika.

On kaže da je novac za angažovanje Ahtisarija sakupila dijaspora, a deo novca su, prema tvrdnjama Sputnjika dali iz svog džepa, što kosovski, što albanski tajkuni.


loading...

„Priština sada ima problem sa EU i pokušava da ga premosti tako što bi u pregovore sa Beogradom uključila i Ameriku. To je u stvari i predlog samog Ahtisarija i on je već počeo da u ime Prištine, tačnije tima koji je okupio, lobira u krugovima da Vašington pritisne Brisel da se pregovarački sto proširi. U tim su uključeni i Medlin Olbrajt u svojstvu savetnika, ali neki ljudi koji su bliski sa krugovima u NATO-u“, navodi sagovornik Sputnjika.

Marti Ahtisari je tokom bečkih pregovora bio glavni pregovarač između dve strane, a pregovori koji je vodio okončani su takozvanim „Ahtisarijevim planom“, koji je odbačen i u Srbiji i u Ujedinjenim nacijama, čiji je izaslanik bio. Ahtisarijev dokument inače je i platforma na osnovu koje je Kosovo proglasilo nezavisnost, a sam finski diplomata je pre nekoliko nedelja rekao da Kosovo treba da nastavi pregovore sa Beogradom.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here