Home DRUŠTVO Tužilac „promenio svest“, pa pokrenuo istragu o nepostojećoj fabrici

Tužilac „promenio svest“, pa pokrenuo istragu o nepostojećoj fabrici

SHARE

05.05.2017

Виши јавни тужилац у Крагујевцу Дејан Вељковић, који је до сада – упркос доказима – тврдио да није било злоупотрeба у изградњи фантомске фабрике за прераду отпадних вода у Рачи која је грађане Србије коштала више од 600.000 евра, после писања Пиштаљке о овој теми променио је своју одлуку и отворио истрагу, сазнаје Пиштаљка.

Тужилац се предомислио пошто је Пиштаљка објавила доказе о томе да су државна Дирекција за воде и Јавно комунално предузеће „Рача“ панчевачкој фирми „Радус“ до сада платили скоро двоструко више него што је фабрика првобитно требало да кошта, а да она чак није ни изграђена. Додатне провере покренуте су јер је тужилац Вељковић, како нам је сам рекао, „променио свест“.

Пиштаљка је још прошле године објавила све доказе о томе да је фабрика која не постоји плаћена најмање пола милиона евра, после истраживања новинара започетог на основу пријаве узбуњивача Томислава Вељковића.

loading...

Како је за Пиштаљку рекао тужилац Дејан Вељковић, полиција сада испитује где је утрошено чак 79 милиона динара а да фабрика у Рачи није изграђена, али и то ко је и зашто анексима повећавао цену непостојеће фабрике која је са првобитних 37,5 милиона динара анексима повећана двоструко – на 79 милиона динара.

На месту где би требало да је изграђена фабрика за прераду отпадних вода налазе се три недовршене шупе и два недовршена базена.

Члан главног одбора Српске напредне странке и предводник напредњака у Рачи Александар Сенић, некада истакнути члан напредњацима супротстављене Социјалдемократске странке (СДС) Бориса Тадића, рекао је недавно да ће у Рачи бити изграђена и фабрика меда зато што је „општина Рача једна од ретких општина која има постројење за пречишћавање отпадних вода”.

[embedded content]

Упркос упорном одбијању и саботирању Дирекције за воду и ЈКП „Рача“, које су заједнички финансирале изградњу непостојеће фабрике, Пиштаљка је захваљујући Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја , а после жалбе Поверенику, успела да дође до документације која је пратила овај криминални пројекат. Пиштаљка је утврдила да је ово постројење после пет уговора, три анекса уговора и два раскида уговора до сада плаћено 57.356.759 динара. Ово је, међутим, само део новца који је фирма„Радус“ добила за посао који није урадила.

ЈКП „Рача“ је и самостално, без Дирекције за воду, потписала још један уговор о непредвиђеним радовима по којем је „Радусу“ платила још 21.823.710 динара. Овај уговор Пиштаљка је добила накнадно и само на увид, јер је рачанско комунално предузеће тврдило „ да нема новца за фотокопирање документације“. Тако смо дошли до суме од 79 милиона динара, колико је укупно плаћена непостојећа фабрика.

Пиштаљка је такође открила и да је делом овог новца, тачније са 16,8 милиона динара, плаћена опрема које, наравно, нема. „Не бих рекао да опреме нема“, рекао је тада за Пиштаљку директор ЈКП Рача Ивица Марковић, који како тврди, сада није ни у једној странци али је био члан Демократске странке када је изабран за директора. На питање где је опрема, Марковић је рекао: „Не знам, нисам стручан“.

Марковић такође тврди да је ЈКП „Рача“ све радила у складу са законом, а за то што фабрике нема окривио је „државу“. „Држава је стално раскидала уговоре. Ми почнемо да радимо, они кажу нема новца и онда се стане. Какав је то начин да се договоримо да градимо, а онда они кажу нема новца“, рекао је Марковић.

Да је све рађено у складу са законом прво је тврдио и тужилац Дејан Вељковић. Он је у августу 2016. године одбацио кривичну пријаву о сумњи на злоупотребе у којој је узбуњивач Томислав Вељковић навео да фабрика није изграђена, да опреме нема,а да је новац потрошен. У децембру прошле године тужилац Вељковић је за Пиштаљку рекао да пријава узбуњивача има „политичку конотацију“ и да је тужилаштво на основу полицијских извештаја закључило да није било неправилности.

На овакву одлуку тужилаштва узбуњивач се, у сарадњи са правним тимом Пиштаљке, жалио Апелационом јавном тужилаштву због чега је тужилац ипак отворио истрагу. „У овом случају врше се додатне провере, да истерамо све на чистац“, рекао је тужилац Дејан Вељковић у телефонском разговору за Пиштаљку.

„У јануару 2017. године тужилаштво је примило притужбу на наш рад у овом случају. Тужилаштво је 17. марта поднело захтев полицији за прикупљање информација и њихово обавештење још чекамо. Ургирали смо 21. априла да полиција достави извештај и наставићемо да ургирамо док га не добијемо“, објашњава тужилац.

На питање како то да сада мисли да је сумња у злоупотребе основана, а у протеклих девет месеци није то мислио иако су сви докази не само достављени тужилаштву него и објављени на Пиштаљци, тужилац Вељковић одговара да тада није био на терену да види да ли фабрика постоји или не, али да ни сада то неће урадити, јер то није његов посао него посао „стручних лица“.

„Не знам шта хоћете да вам кажем. Због упорних поднесака подносиоца кривичне пријаве одлучио сам да се изврше додатне провере и да се све у вези са овим случајем разјасни. Ето променио сам свест“, рекао је револтирано тужилац Вишег јавног тужилаштва у Крагујевцу.

На питање да ли до сада није покренуо истрагу због политичких притисака, тужилац Вељковић је реаговао врло бурно и негирао да је изложен било каквим притисцима, како тада, тако ни сада.

Иако је притужба коју је узбуњивач уз помоћ Пиштаљке послао Апелационом јавном тужилаштву поново отворила истрагу, Апелационо тужилаштво никада није одговорило на њу. Зато је узбуњивач из Раче Томислав Вељковић, опет уз помоћ Пиштаљкиног правног тима упутио захтев Министарству правде да изврши контролу рада Апелационог тужилаштва. Министарство правде до објављивања овог текста није одговорило на тај захтев.

IZVOR PIŠTALJKA.RS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here