Home DRUŠTVO Poverenik: Disciplinski postupak protiv komandira MUP-a koji je tražio podatke o šifri...

Poverenik: Disciplinski postupak protiv komandira MUP-a koji je tražio podatke o šifri “F” (VIDEO)

SHARE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da da je MUP obavestio da će protiv komandira Policijske ispostave Kikinda biti pokrenut disciplinski postupak jer je od od Opšte bolnice Kikinda tražio podatke o građanima koji se leče na osnovu zdravstvene šifre “F”.

“U izjašnjenju koje je Poverenik zahtevao i dobio od MUP-a, navedeno je da je komandir Policijske ispostave Kikinda, prilikom kontrolne delatnosti ažurnosti dosijea sektora, ove podatke zatražio od Opšte bolnice Kikinda, u skladu sa Uputstvom o načinu organizovanja i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, pri čemu je zanemario odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a o istom nije obavestio neposredne starešine, niti je od istih dobio odobrenje”, saopštio je poverenik.

U saopštenju se navodi i da je MUP utvrdio “da takvih aktivnosti nije bilo u drugim policijskim upravama”.

Podsetimo, poverenik Rodoljub Šabić je prethodno saopštio da mu je obratila jedna zdravstvena ustanova jer im je Policijska uprava zatražila lične podatke pacijenata koji se leče po osnovu zdravstvene šifre “F”.

“’F’ dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina, bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi u vezi s konzumiranjem alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam…), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu, odnosno srazmeru obrade od strane Policije”, saopštio je tada Šabić.

loading...

“Slučaj iz Kikinde je jedna iz niza sve češćih ilustracija totalno neadekvatnog odnosa prema problemu zaštite podataka o ličnosti građana na državnom, globalnom nivou”, naveo je Šabić.

Poverenik saopštava da je od MUP-a zahtevao, dobio i izvršio uvid u “strogo poverljivo” Uputstvo koje je označeno kao “pravni osnov” za pribavljanje ličnih podataka lica sa “F” dijagnozom.

Uputstvo je, kako se navodi, doneo ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković pre više od 20 godina i ono suprotno Ustavu, nigde nije objavljeno, a i nezavisno od toga moralo je prestati da važi sa donošenjem Zakona o policiji iz 2005. Uputstvo, kako se navodi, propisuje da Dosije sektora sadrži “Pregled duševnih bolesnika”, i to njihove “generalije, lični opis, vrstu bolesti, način ispoljavanja, gde je i koliko lečen, fotografiju i sl.”

“To da se, pod bilo kojim okolnostima bilo koji državni organ, direktno suprotno ne samo ZZPL-u, već i Zakonu o pravima pacijenata i Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, upusti u prikupljanje ličnih podataka, pogotovo naročito osetljivih podataka pozivajući se na ovakvo “Uputstvo” bi za svakog odgovornog definitivno moralo biti alarmantna činjenica”, navodi se u saopštenju.

Na dan kada je Poverenik objavio da mu se objavila jedna zdravstvena ustanova jer im je Policijska uprava zatražila lične podatke pacijenata, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanja novinara redakcije Insajder rekao je da nema informacija ali da će sve proveriti.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here