Home POLITIKA Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

SHARE

Zamenik predsednika LSV za Danas najavljuje zahtev za revizijom sporazuma po kojem je NIS prodat Gaspromnjeftu

* Liga insistira na utvrđivanju činjenica kako smo došli do toga da se najavljivani posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u unosne poslove sa transportom prirodnog gasa, pretvori u, po našem sudu, najobičniju pljačku Srbije, ističe sagovornik našeg lista

Liga socijaldemokrata Vojvodine uskoro će izaći pred javnost i nadležne institucije sa zahtevom za reviziju energetskog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije po kome je, između ostalog, prodat, ili kako ligaši kažu, poklonjen NIS ruskoj kompaniji Gaspromnjeft.

Piše: S. Čongradin

Beograd 05. maj 2017. 13:30

Kostreš: Rusi nam nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte i gasa

– Tražimo najadekvatniji način da pokrenemo to pitanje ponovo pred poslanicima Skupštine Srbije, kaže za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV.

Sagovornik Danasa kao razlog za takvu inicijativu navodi štetnost tog sporazuma koji je sklopljen, kako tvrdi, u apsolutnoj suprotnosti sa javnim i interesom građana Srbije.


loading...

– Kada su poklanjali našu naftnu industriju, jer ne znam kako da drugačije okarakterišem prodaju NIS-a za samo 400 miliona evra, rekli su nam da ćemo pored ekonomske koristi koju ćemo ostvariti kroz investicije ruskog partnera, revitalizaciju banatskog dvora i Južni tok sprečiti i otcepljenje Kosova. Nažalost ova su obećanja ostala u nivou naučne fantastike, a mi smo došli u situaciju da se rezerve nafte i gasa nemilosrdno eksploatišu. One su, kao i sva ostala rudna i prirodna bogatstva, vlasništvo države Srbije, odnosno pripadaju svim građanima i građankama Srbije. NIS je pre prodaje imao ekskluzivno pravo eksploatacije nafte i gasa. To pravo je prodato, uz NIS, ruskoj kompaniji na 25 godina. Problem je u tome što firme mogu da koriste ove resurse uz plaćanje naknade, takozvane rudne rente, koja se određuje kao procenat od zarade na iskorišćenim rezervama. Rudna renta u svetu se kreće od 10 do više od 30 odsto u nekim zemljama. Rudna renta u Srbiji, prema važećem Zakonu o rudarstvu, iznosi sedam odsto. Međutim, za NIS važi stari zakon, po kom rudnu rentu plaćaju samo tri odsto i time naša država gubi stotine miliona evra, ističe Kostreš za naš list.
On napominje da je procena LSV da dvesta miliona do pola milijarde evra nedostaje po ovom osnovu u budžetu Srbije svake godine, što je, kako kaže, vrednosni ekvivalent za sredstva potrebna za otvaranje najmanje dvadeset hiljada novih radnih mesta.

– Liga insistira i na utvrđivanju činjenica kako smo došli do toga da se najavljivani posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u unosne poslove sa transportom prirodnog gasa, pretvori u, po našem sudu, najobičniju pljačku Srbije. Rusija je od Južnog toka odustala, a Srbija nije tražila reviziju Sporazuma, ističe Bojan Kostreš, dodajući da je sporazum ratifikovan u parlamentu, odnosno da su za njega glasale DS, DSS, SPS, SRS, SPO, među kojima i jedan broj današnjih poslanika SNS, a jedine stranke koje nisu podržale sporazum su LSV i LDP.

 

Ekskluzivno pravo korišćenja

 

Kostreš podseća da je Energetskim sporazumom uz većinski paket akcija u Naftnoj industriji Srbije ruskoj strani ustupljeno ekskluzivno pravo korišćenja svih rezervi nafte i gasa u zemlji, a prepušten je većinski udeo u jedinom domaćem skladištu prirodnog gasa Banatskom Dvoru od kog zavisi cena i sigurnost snabdevanja ovim energentom.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here