Home POLITIKA Beograd upozorio ambasadore EU na ugroženost mira u regionu

Beograd upozorio ambasadore EU na ugroženost mira u regionu

SHARE

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predali su ambasadorima zemalja EU “non-pejper” dokument u kojem se “sa zabrinutošću upozorava” da javni diskurs koji poziva na nasilje, u uslovima odsustva suštinskog dijaloga Beograda i Prištine i nestabilnosti u Makedoniji, “predstavlja ozbiljnu i otvorenu pretnju miru u jugoistočnoj Evropi”.

U dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid Beograd apeluje na “sve relevantne međunarodne aktere da osude agresivnu retoriku koja nesumnjivo gura region zapadnog Balkana u nove sukobe i podele”.

U dokumentu uručenom diplomatama takođe se “poziva na neodložan nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU”.

Srbija, piše u tom tekstu, takođe “insistira na traženju izbalansiranog i mirnog, političkog rešenja za krizu u Makedoniji i na bezuslovnom uvažavanju međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i s tim u vezi odbacivanju nasilja kao sredstva za ostvarivanje političkih ciljeva”.

U dokumentu se navodi da se “uprkos suzdržanim rekacijama” Vlade Srbije “neodgovorne i provokativne izjave” i “agresivna retorika” albanskih političkih lidera u Albaniji, na Kosovu i na jugu Srbije nastavljaju “na koordiniran način i nesmanjenim intenzitetom, a sve to u cilju postepene legitimizacije ideje promene međunarodno priznatih granica na Balkanu i promocije uspostavljanja tzv. Velike Albanije”.

loading...

“Republika Srbija sa zabrinutošću upozorava da javni diskurs koji poziva na nasilje, u uslovima odsustva suštinskog dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kao i u uslovima duboke etničke podeljenosti i političko-bezbednosne nestabilnosti makedonskog društva, predstavlja ozbiljnu i otvorenu pretnju miru u jugoistočnoj Evropi”, piše u tekstu u kojem se, između ostalog, nabrajaju izjave pojedinih albanskih političkih lidera koje se tumače kao posebno neodgovorne.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Austrije, Mađarske, Španije, Italije, Slovačke, Velike Britanije, Danske, Portugalije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Kipra, Rumunije, Nemačke, Bugarske, Grčke, Švedske, Češke, Finske i Slovenije.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je jasna poruka sastanka s predstavnicima država EU da je dosta ćutanja i odsustva reakcije jer je ćutanje danas “dolivanje ulja na vatru”.

“Dosta ugnjetavanja Srba na KiM i ćutanja pred paljenjem fitilja na balkansko bure baruta”, rekao je Đurić.

On je naveo da je jasno opredeljeje Srbije da probleme rešava kroz razgovor, ali neće dozvoliti “da gleda kako se na naše oči region pretvara u košmarni pakao sukoba i rata”.

“Srbija želi stabilnost i saradnju, izgradnju boljih odnosa, ali ne tako što ćemo ćutati”, rekao je Đurić.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here