Home DRUŠTVO Umesto da zahteva, Vlada preporučuje kontrolu angažovanja firmi na državnim projektima

Umesto da zahteva, Vlada preporučuje kontrolu angažovanja firmi na državnim projektima

SHARE

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na crnoj i beloj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se izbeglo da poslove dodeljuju firmama s crne liste.

Cilj preporuke je da prednost u dobijanju poslova imaju preduzeća koja redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti radnika i poštuju ugovorne obaveze, što su sve kriterijumi koji ih svrstavaju na belu listu, saopštilo je Ministarstvo.

Rangiranje na beloj i crnoj listi pokazuje kapacitet preduzeća da obave posao za koji konkurišu, koristeći kriterijume kao što su broj zaposlenih na neodređeno vreme, učestalost težih i lakših povreda na radu, pojavu rada na crno i redovno plaćanje poreza i doprinosa.

Zaključak Vlade koji je usvojen na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odnosi se na sve firme iz oblasti građevinarstva i obuhvata ne samo izvođače radova, već i projektantske kuće, kao i firme koje se bave nadzorom.

Tim zaključkom državnim institucijama se preporučuje da u javnim nabavkama propišu dodatne uslove u pogledu kadrovskog kapaciteta i koriste crne i bele liste građevinskih preduzeća kao način kontrole da li su ponuđači ispunili sve tražene uslove.

loading...

Na kraju decembra 2016. na bodovnoj listi bilo je 605 preduzeća, s 29.308 zaposlenih, uključujući izvođače, podizvođače, projektantske i firme za nadzor, kao i različite vrste dobavljača.

Od ukupnog broja firmi 330 se nalazilo na beloj, a 275 na crnoj listi.

Zaključak Vlade predviđa i da se bodovna lista, koja se nalazi na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ubuduće ažurira na dva meseca.

Kontrola kao preporuka

Zanimljivo je da je Vlada Srbije svojim zaključkom nije obavezala javna, državna preduzeća i institucije da angažuju firme iz privatnog sektora na infrastrukturnim radovima, već je samo dala preporuku da se obrati pažnja na crne i bele liste.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, veliki broj preduzeća angažovan je na najvećim državnim poslovima bez tendera, kao podizvođači. Tako je na gradnji koridora 10 i 11 angažovano više firmi od kilometara koji se grade.

Ministarstvo je još ranije objavljivalo crne i bele liste, ali kako se ispostavilo, među angažovanim firmama su bile i one sa crne liste. Vlada je danas dala preporuku, ali ne i obavezu, da se prilikom angažovanja firmi na državnim projektima biraju samo firme s bele liste.

O tome koje se sve firme i kako godinama angažuju na gradnji koridora objavljeno je u dve epizode Insajdera bez ograničenja “Zaobilaženje rupa”.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here