Home DRUŠTVO SPC: Svaka krštena duša ima pravo da se crkva moli za njen...

SPC: Svaka krštena duša ima pravo da se crkva moli za njen pokoj

SHARE

Povodom parastosa Ljotiću

Svaka krštena duša ima pravo da se crkva moli za njen pokoj, ali ako je sveštenik promovisao totalitarnu ideologiju dok je služio parastos, protiv njega će biti pokrenut crkvenosudski postupak.

Piše: FoNet

Beograd 04. maj 2017. 15:48

SPC: Svaka krštena duša ima pravo da se crkva moli za njen pokoj

To je saopšteno danas iz kancelarije episkopa bačkog Irineja, povodom reagovanja na služenje parastosa Dimitriju Ljutiću i njegovom sinu Vladimiru. U saopšenju na sajtu eparhije bačke se navodi da episkop Irinej nije bio obavešten o tome, pa je zatražen izveštaj od nastojatelja Svetovaznesenskog hrama u Novom Sadu, gde je služen parastos.

Ističe se da je episkop Irinej za parastos saznao iz medija, koji “zajedno sa nekim političkim partijama i pojedinim političkim liderima i kombi-stranaka klevetaju eparhiju bačku i Srpsku pravoslavnu crkvu da propagiraju fašizam”. Ako je sveštenik zaista propagirao nacističku ideologiju, protiv njega će biti pokrenut crkvenosudski postupak, navodi se u saopštenju.

loading...

Ukoliko se, pak, utvrdi da je sveštenik samo obavljao svoju dužnost, odnosno da je na molbu trećih lica služio parastos upokojenima Dimitriju i Vladimiru i da ničim nije promovisao totalitarne ideje, bićemo primorani da putem nadležnih institucija zatražimo zaštitu i primerenu kaznu za klevetnike, navode iz eparhije bačke.

To se, stoji u saopštenju, verovatno neće svideti onima koji već decenijama neumorno napadaju crkvu da je “klerofašistička organizacija”, a to čine i ovih dana. Ne znamo u čije ime to govore, jer su na nedavnim predsedničkim izborima osvojili, na primer, 1,12 odsto glasova, odnosno manji procenat nego što je bilo nevažećih listića, ali to je već njihov problem, kaže se u sopštenju.


Prema crkvenim pravilima, sviđalo se to nekome ili ne, svaka krštena duša ima pravo da se crkva moli za njen pokoj, a porodica, prijatelji i poštovaoci pokojnika imaju pravo da crkvu zamole da se obavi molitva za pokoj duše, napominje se u saopštenju.

U saopšenju se naglašava da je veoma važno da se u takvim slučajevima crkvi ne nameće uloga sluškinje bilo koje politike ili ideologije. Crkva se mora izdići iznad svih ideoloških, političkih i drugih podela, što i čini, a to je ujedno i najbolji odgovor svima koji su poslednjih dana požurili da je napadnu, pogrešno videći u njoj tek jednu od ideologija ili partija, navodi se u saopštenju iz kancelarije episkopa bačkog Irineja.

U saopšenju se podseća da je proteklih dana objavljena vest da je parastos služen u organiciji grupe okupljene oko časopisa Iskra.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here