Home DRUŠTVO Skup podrške migrantima, kontraprotest uz dobacivanja „vodi ih kući“

Skup podrške migrantima, kontraprotest uz dobacivanja „vodi ih kući“

SHARE

U parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu održan je skup podrške migrantima koji borave u ovom parku, uz negodovanje jedne grupe građana koji zahtevaju da se migranti izmeste sa tog prostora. Na skupu, kome su prisustvovali i brojni policajci u civilu, osim verbalnih nije bilo drugih incidenata, a uniformisana policija je preventivno bila raspoređena oko parka, javlja Beta.

Skup podrške migrantima organizovali su pripadnici omladine Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koji su ispred ulaza u dvorište Ekonomskog fakulteta doneli veliki transparent “Očistimo Beograd od ksenofobije – NKPJ/SKOJ”.

“Migranti nisu krivi za to što se nalaze u Srbiji, a oni koji su protiv njih treba da protestuju ispred ambasada država koje su odgovorne za njihov egzodus”, rekao je generalni sekretara SKOJ-a Aleksandar Đenić.

On je rekao novinarima i da Savez komunističke omladine traži od Vlade Srbije da zaštiti migrante i dodao da je srpski narod često tokom istorije bio u izbeglištvu i dobro zna kako se migranti osećaju.

Protest stanara: “Obezbedite dostojanstven život i nama imigrantima”

Iako je protest studenata ovog fakulteta otkazan, kako javlja N1, ispred Ekonomskog fakulteta u održan je protest stanara iz okolnih zgrada koji traže da se migranti iz parka izmeste odatle.

loading...

Prisutni građani su izrazili nezadovoljstvo time što migranti borave u parku kod Ekonomskog fakulteta i naveli da su zabrinuti za svoju bezbednost. Prema njihovim rečima, migranti svakodnevno džepare, napadaju ljude, a bilo je i pokušaja silovanja.

Njihovi apeli upućeni gradu i vladi dosad nisu urodili plodom. Tokom protesta, učesnici su nosili i transparent: „Obezbedite dostojanstven život i nama imigrantima“.

Dok je Đenić govorio preko megafona, grupa mladih neprestano je dobacivala “vodi ih kući”, i uz zvižduke negodovala i protiv migranata, i kako su rekli novinarima, protiv komunista.

“Dosta je bilo vašeg, koliko ste ljudi pobili, gde vam je julovka Mira”, čulo se iz grupe koja je protestovalo protiv podmlatka SKOJ-a.

Podršku migrantima pružio je i pokret “Sedam zahteva”, a predstavnica te grupe Sara Nikolić rekla je da je sa kolegama došla u park kako bi podržala migrante.

“Ovde smo kako bi pozvali na solidarnost i razumevanje sa migrantima”, rekla je novinarima Nikolić.

Protestu i kontraprotestu prisustvovalo je stotinak migranata i dok su neki mobilnim telefonima snimali šta se dešava i tražili od novinara da im sve objasne, drugi su nezaintersovano igrali odbojku ili sedeli na klupama.

Zakazan protest, pa otkazan

Razlog za okupljanje podrške migrantima bila je najava grupe studenata Ekonomskog fakulteta na društvenim mrežama, da će tražiti od nadležnih da izmeste migrante iz tog parka.

Kao razlog protesta, objavljeno je da su “student hteli da pokažu svoje nezadovoljstvo zbog uslova u kojima studiraju, jer je okruženje nehigijenski i bezbednost studenata se dovodi u pitanje posle 2 godine boravka migranata u parku ispred fakulteta”.

Tada je najavljeno i da su uslovi loši ne samo za studente, već i za same migrante.

“Uslovi u kojima migranti borave su krajnje nehumani. Neophodno je da država reaguje i ove ljude zbrine na adekvatan način, na šta ovim protestom apelujemo” navedeno je na ovom pozivu za događaj.

Zahtevi koji su se nalazili na pozivu za protest su: izmeštanje migranata iz parka ispred fakulteta, iz garaža u neposrednoj blizini fakulteta i uklanjanje logističkih centara u okolnim ulicama, temeljno uređivanje parka, pojačana bezbednost i prisustvo pripadnika MUP-a tokom 24h u okolini fakulteta i jače i kvalitetnije osvetljenje u okolini fakulteta i putevima koji vode ka njemu

Međutim, ovaj poziv za protest izazvao je u kratkom roku mnoge reakcije i kritike uglavnom na društvenim mrežama, gde je ocenjivan kao ksenofobičan.

Međutim, u toku današnjeg dana ovaj događaj je otkazan uz obrazloženje da su obavešteni o velikom broju aktivnosti koje je Fakultet preduzimao u vezi sa boravkom migranata u parku ispred Fakulteta, i da je nakon dogovora i molbe uprave Fakulteta odlučeno da se skup ipak ne održi.

U obrazloženju za otkazivanje ovog događaja navodi se da je “ideja studenata bila da se mirno okupe radi ukazivanja nadležnim državnim institucijama na značaj problema bezbednog studiranje, a ne izazivanje incidenata“.

Izvor: Beta, N1, Danas

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here