Home DRUŠTVO Komisiji o slučaju Topčider ni traga

Komisiji o slučaju Topčider ni traga

SHARE

Komisija koja će se baviti činjenicama u vezi sa pogibijom dvojice gardista na Topčideru, koju je pre četiri meseca najavio premijer Aleksandar Vučić, do danas se nijednom nije sastala, kaže za Insajder.net jedan od advokata oštećenih Predrag Savić.

Dvanaest godina od pogibije dvojice gradista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića istraga nije ni počela, iako postoje tri veštačenja, dva u SAD i jedno u Novom Sadu, koja nedvosmisleno pokazuju da su gardisti ubijeni. Pored ovih veštačenja, da su gardisti ubijeni, zaključila je i nezavisna državna komisija 2005. godine, dok je jedino vojna istraga utvrdila da je jedan vojnik ubio drugog pa onda sebe.

Umesto da tužilaštvo pokrene postupak, Vlada Srbije odlučila je sredinom decembra prošle godine da formira komisiju koja će ispitivati sve činjenice u vezi sa tim događajem.

Tada je najavljeno da će novu komisiju činiti predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati koji zastupaju oštećene.

Međutim, odgovor na pitanje novinara Insajdera da li je Komisija uopšte formirana kao i ukoliko jeste koje je radnje pokrenula u protekla četiri meseca, nismo dobili.

loading...

Formiranje ove komisije tražili su zastupnici porodica ubijenih obrazlažući da je ovo samo još jedan način sa se postupak pokrene i da se sazna istina o ubistvu gardista.

Pregrad Savić, jedan od zastupnika oštećenih porodica, kaže za Insajder.net da do danas nije održan nijedan sastanak ove Komisije.

„Postoje neke informacije da se radi nešto po tom pitanju ali nas niko do sada nije kontaktirao niti je održan bilo kakav sastanak“ dodaje Savić.

U međuvremenu dok se čeka formiranje Komisije, privatna forenzička firma Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada koju su angažovale porodice gardista prosledila je forenzičku analizu kojom se još jednom potvrđuje ubistvo vojnika Višem javnom tužilaštvu.

Nenad Šipka, predstavnik te organizacije za Insajder.net kaže da je nepobitno utvrđeno da su gardisti nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore ubijeni.

Međutim, kako navodi Tužilaštvo ih nikada nije kontaktiralo iako su oni još u julu 2016. godine prosledili sve što su svojim analizama otkrili.

„Pogled oca poginulog vojnika Dragana Jakovljević kada je potvrđeno da njegov sin nije ubica mi je potvrda da koliko god je ova analiza slučaja Topčider bila teška, vredela je“ dodaje Šipka.

U serijalu Insajder bez ograničenja, koji je emitovan oktobra prošle godine, objavljene su brojne informacije koje pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

[embedded content]


IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here