Home POLITIKA Hodžaj: Bez međusobnog priznanja Srbije i Kosova dijalog je besmislen

Hodžaj: Bez međusobnog priznanja Srbije i Kosova dijalog je besmislen

SHARE

Plan Prištine je da ove godine podnese zahtev za status kandidata, izjavio je pred Spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj, prenosi Glas Amerike.

On smatra da Kosovo, kao što je to slučaj sa Srbijom, treba da bude nagrađeno za posao obavljen kod kuće i u okviru dijaloga Prištine i Beograda. Uz ovo, za Hodžaja jedini prirodan završetak aktuelnog dijaloga je međusobno priznanje bez čega je, kako kaže, dijalog besmislen i beskoristan.

Nakon tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju i primene Agende o evropskim reformama, Kosovo je, tvrdi Hodžaj, spremno da aplicira za evropsko članstvo.

On iznosi utisak da, i pored dobrog posla kod kuće i u dijalogu, Kosovo nema tretman kakav zaslužuje.

loading...

“Shvatamo da EU ne tretira Kosovo na jednak način na koji podržava Srbiju. Želeli bismo da vidimo da se Srbija približava EU, shvatamo šta za Kosovo i region znači postojanje antievropske Srbije. Jako želimo da vidimo Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo kao deo EU, a u isto vreme mislim da treba da budemo nagrađeni za posao koji radimo kod kuće, kao što treba da budemo nagrađeni u dijalogu kao što su nagrađene naše kolege iz Srbije, a to sada nije slučaj”, rekao je Hodžaj.

On je, kako prenosi Glas Amerike, naveo da se “sve dok Srbija ne prizna Kosovo neće promeniti ni agenda koja je dovela do konflikta dva društva”.

“Verujem da loša istorija između Kosova i Srbije, sukobi i rat, nije nastala zbog univerzitetskih diploma, to nije bilo zbog prepoznavanja ličnih karata, zbog carinskih pečata, bilo je to zbog želje Srbije da dominira regionom, zbog želje da imaju kosovsku teritoriju bez Albanaca i dok Srbija ne prizna Kosovo neće se promeniti ni agenda koja je dovela do konflikta”, rekao je Hodžaj.

On veruje da u srednjeročnom periodu Kosovo i Srbija mogu naći način da Kosovo bude primljeno u UN. Drugi korak bi, naveo je, trebalo da bude međusobno priznanje, a treći pomirenje dva društva.

“Nezavisno Kosovo nije pobeda nad Srbijom, to je naše pravo kao zemlje, države”, rekao je Hodžaj.

Kosovski ministar nije želeo da komentariše najave sa albanske strane da, u slučaju gašenja evropskih perspektiva, treba stvarati uniju Kosova i Albanije.

Dijalog, koji je započet pre više od pet godina u cilju normalizacije odnosa, prekinut je pre nekoliko nedelja nakon rezolucije koju je Skupština Kosova usvojila, sa zahtevom za oslobađanje bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, koji je bio u pritvoru u Francuskoj.

Izvor: Glas Amerike

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here