Home POLITIKA Tadić: Laž stara 7 godina da sam trgovao oko izručenja Ganića

Tadić: Laž stara 7 godina da sam trgovao oko izručenja Ganića

SHARE

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić odbacio je kao neistine optužbe premijera Aleksandra Vučića da je u vreme dok je obavljao funkciju predsednika Srbije “pregovarao i politički trgovao” oko izručenja bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića Beogradu koji je bio jedan od osumnjičenih za zločine u slučaju “Dobrovoljačke ulice”.

“Osvrćući se na neistine koje su danas plasirane u režimskim tabloidima, a za koje on zna da su odavno demantovane i rečima i delima, Vučić se zapitao ‘u kakvoj smo to zemlji živeli i kako se to štitio Ustav i zakon’ a pravo pitanje je ‘u kakvoj to zemlji danas živimo? I to pitanje bi trebalo postaviti upravo njemu, premijeru, predsedniku, koordinatoru svih bezbednosnih službi, predsedniku vladajuće stranke”, naveo je Tadić.

On je ocenio i da Srbija u vreme dok je bio njen predsednik, nije bila zemlja “u kojoj su se u režimskim medijima neosnovano optuživali politički protivnici, pogotovo tako što se prepiše laž stara 7 godina i bombastično najavi kao veliko ‘Otkriće”.

“Živeli smo u zemlji u kojoj bilo dozvoljeno govoriti protiv vlasti, pa je tako i ta laž koju danas pokušavate da prodate kao veliko otkriće, plasirana upravo u vreme mog mandata. Živeli smo u pravnoj državi, pa me ni ne iznenađuje da se Vučić u čudu pita ‘kako se to štitio tada Ustav i zakon”, naveo je bivši predsednik Srbije.

„Slučaj Dobrovoljačka“

Podsetimo, danas je u Miljevićima kod Istočnog Sarajeva obeleženo 25 godina od stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

loading...

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. i tada su život izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica muslimani i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni. Za ove zločine do sada niko nije krivično odgovarao.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu je 2003. odbacio slučaj “Dobrovoljačka” jer je “vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među njima su bili penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak i ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here