Home POLITIKA Haradinaj preti, Vučić poručuje da ga ne brinu „opasni ljudi“

Haradinaj preti, Vučić poručuje da ga ne brinu „opasni ljudi“

SHARE

Bivši lider OVK Ramuš Haradinaj, protiv koga je država Srbija podigla optužnicu zbog sumnji da je počinio ratne zločin, uputio je Aleksandru Vučiću poruku da se “ne igra Albancima”. Na ovu izjavu reagovao je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio Haradinaju da “posle svega ne bi trebalo da se oglašava”, dok je premijer i novoizabrani predsednik Srbije Vučić izjavio da ga ne brinu pretnje ljudi poput Haradinaja.

Ramuš Haradinaj, nakon što je Sud u Kolmaru odlučio da ga ne izruči Srbiji radi suđenja za ratne zločine, televizijskoj emisiji “Komiteti” u produkciji prištinskog “Ekspresa” rekao je da je Vučić „slab političar“, koji nije izuzetak u odnosu na druge lidere u regionu Balkana.

“Vučić bi trebalo da shvati da sam ja jedan od onih koji nikada ne odustaju u borbi, ni jedan jedini dan. A moja poruka Vučiću i ostalima glasi da bi trebalo da prestanu da se igraju Albancima”, rekao je Haradinaj.

“Ostao je bez ijednog potencijalnog neprijatelja koga bi smeo da zaluđuje, pa pokušava da se igra Albancima. Izabrao je da se poigra mnome, ali je napravio loš izbor”, poručuje Haradinaj.

Aleksandar Vučić, komentarišući izjavu i pretnju bivšeg vođe OVK, rekao je da dobro zna ko je Ramuš Haradinaj. Albancima se, kako je rekao, ne igra, naprotiv, pružao im je ruku, ali neće zločincima i silovateljima.

loading...

“Napadaju nas jer vide veću snagu, veću energiju i moć srpske države, a to nije smelo da se dozvoli. Te reči očiglednje pretnje Haradinaja, lične i političke, su u svrsi da Srbija ne bude snažna. Ako je pretnja, kao ‘vodi računa’, ‘dogodiće ti se nešto’… Znam dobro ko ste, video sam šta se dogodilo s onima koji su svedočili, pregaženi su u Podgorici, obesili su se iz zasede”, rekao je Vučić.

On je rekao da ga ne brinu “opasni ljudi” poput Haradinaja, već ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumeti nego kao pretnje “cepanjem” granica i rušenjem na Balkanu.

Reagujući na izjavu Haradinaja, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da Haradinaj “posle svega ne bi trebalo da se oglašava”.

“Ne razumem šta znači njegova izjava i poručujem mu da se on ne igra nama. Oni su ti koji se igraju, pretnjama oko teritorije južno od Niša. Nije Srbija ta koja se igra i preti”, rekao je Dačić.

Podsetimo, Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po poternici koju je izdala Srbija. Beograd je potom francuskim vlastima uputio zahtev za njegovo izručenje.

Sud ga je 12. januara uz određene mere pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali s redovnim javljanjem sudskim organima u Francuskoj dok ne bude bila doneta konačna sudska odluka.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004, a u januaru je, prema navodima srpskih medija, proširena novim optužbama i dokazima koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu, koji ga je 2012. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Srpski tužioci Haradinaja sumnjiče da je odgovoran za najmanje 76 ubistva, uključujući decu, i za silovanja i brutalna mučenja. Poslednje proširenje istrage se odnosi na 13 žrtava, o čemu je svedočilo 30 svedoka, što je takođe dostavljeno Francuskoj.

Izvor: B92, Beta, Insajder

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here