Home DRUŠTVO Delovi mozaika za Hram stigli iz Moskve

Delovi mozaika za Hram stigli iz Moskve

SHARE

Delovi mozaika “Hrist spasitelj”, koji su ruski umetnici i stručnjaci napravili u Moskvi u okviru projekta oslikavanja Hrama Svetog Save, osvećeni su danas na svečanosti u Hramu, gde su kamionom dopremljeni iz prestonice Rusije.

Piše: FoNet

Beograd 03. maj 2017. 15:33

Delovi mozaika za Hram stigli iz Moskve

Dolazak delova mozaika za ukrašavanje kupole je stvarni početak praktičnog rada na oslikavanju Hrama Svetog Save, izjavio je ministar spoljnih poslova i predsednik srpskog dela komisije za izbor idejnog rešenja za oslikavanje hrama Ivica Dačić.

Govoreći posle svečanosti i osvećenja delova mozaika koji su prvi uneti u hram, Dačić je podsetio da je mozaik dopremljen iz Moskve gde su ga napravili ruski stručnjaci koje predvodi akademik Nikolaj Muhin.

loading...

Mozaik će biti ugrađivan nekoliko meseci i u ovaj hram će na neki način biti ugrađeno prijateljstvo Rusije i Srbije, istakao je Dačić i dodao da je dekret za sprovođenje projekta potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, a da je projekat sprovodila ruska vlada.


Dačić je rekao da će vlada Srbije obezbediti sredstva za završetak hrama i izneo očekivanje da će radovi biti završeni u sledećih nekoliko godina.

Mitropolit Amfilohije je posle svečanosti izrazio nadu da će Hram biti osveštan 2019. kada Srpska pravoslavna crkva obeležava 140 godina svoje autokefalnosti.

Dužni smo da se danas setimo svih koji su na bilo koji način sebe ugradili u ovaj Hram, rekao je mitropolit i izrazio zahvalnost patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu, predsedniku Vladimiru Putinu i vladi Rusije.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here