Home DRUŠTVO U čijem interesu radi javno tužilaštvo?

U čijem interesu radi javno tužilaštvo?

SHARE

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javni tužilac je „samostalan u vršenju svojih ovlašćenja“. Republički javni tužilac jedna je od najvažnijih institucija u zemlji. Za svoj rad, kako stoji i u nazivu funkcije, trebalo bi da odgovara i javnosti, odnosno građanima. U praksi je međutim situacija potpuno drugačija.

Aktuelna Republička javna tužiteljka je Zagorka Dolovac. Ona je na ovu funkciju izabrana prvi put 2010, a pošto je reizabrana mandat joj traje do 2021. Retki su njeni intervjui, i to uglavnom u štampanim medijima.

Od poslednjeg intervjua prošlo je više od četiri godine.

Čak i kada se Zagorka Dolovac pojavi na javnim događajima, novinari ne dobijaju priliku da joj postave pitanja o aktuelnim slučajevima koje se bavi tužilaštvo.

Takođe, na pitanja novinara Insajdera nisu odgovarali ni postupajući tužioci u nekoliko slučajeva kojima smo se bavili.

loading...

Višemesečne prepiske sa tužilaštvima u Srbiji po pravilu se svode na šture odgovore, bez konkretnih informacija, čak i u slučajevima kada informisanje javnosti ne može nikako da ugrozi istragu.

Takav je slučaj pada vojnog helikoptera u kome je istraga završena, a tužilaštvo je i pored rešenja Poverenika odbilo da Insajderu dostavi traženu službenu belešku. U tom dokumentu se navodi obrazloženje zašto je tužilaštvo odlučilo da ne pokrene krivični postupak.

Kome odgovara javno tužilaštvo za svoj rad, ako ne javnosti?

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here