Home POLITIKA Mogerini: Priština da primeni postignute sporazume

Mogerini: Priština da primeni postignute sporazume

SHARE

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Joahanes Han danas su na odvojenim sastancima u Briselu razgovarali sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem. Nakon sastanka, Mogerini je izjavila da je od ključne važnosti da Priština nastavi zalaganje u dijalogu s Beogradom.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da su teme razgovora bila “poslednja dešavanja u odnosima EU i Kosova”.

“I EU i Kosovo dele zajedničku želju za približavanjem Kosova EU istovremeno promovišući pomirenje i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu”, izjavila je Kocijančić na posle sastanka Hodžaja sa zvaničnicima Evropske komisije.

Kocijančić kaže da je Han poručio Hodžaju da je za napredak u implemetaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i Evropske reformske agende neophodno da se Kosovo usredsredi na reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, Han je ponovio važnost demarkacije između Kosova i Crne Gore, rekla je Kocijaničić.

loading...

Prema njenim rečima, Mogerini je naglasila da je od “ključnog značaja” da Priština nastavi sa konstruktivnim zalaganjem u okviru dijaloga sa Beogradom, u kome posreduje EU, “uključujući i primenu postignutih sporazuma”.

Hodžaj se nije obratio kosovskim i srpskim medijima u Briselu. On se sutra sastaje članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

U saopštenju koje je povodom Hodžajeve posete Briselu izdalo kososvsko ministrastvo inostranih poslova stoji da je kosovski šef diplomatije evropskim sagovornicima nagovestio nameru da Kosovo ove godine preda aplikaciju za status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji.

U saopštenju se dalje navodi da je tokom susreta sa sa Mogerini i Hanom bilo reči o novonataloj politčkoj klimi na Zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here