Home DRUŠTVO Ćulibrk: Pitao bih Vučića ko nam je uzeo 60 evra iz dzepa

Ćulibrk: Pitao bih Vučića ko nam je uzeo 60 evra iz dzepa

SHARE

Ćulibrk je u Novom danu televizije N1 podsetio da je pre tačno godinu dana, u aprilu, u jednoj TV emisiji gostovao zajedno sa Vučićem, i da je predsednik Vlade tada najavio da će prosečna plata do kraja 2017. iznositi 500 evra. Sada bi ga, kako kaže, pitao “ko je nama uzeo 60 evra iz džepa?”.

Naveo je i da se obećanja vlasti uvek odnose na budućnost i da se rokovi ubek pomeraju. “Sećam se obećanja da će već u martu prosečna plata biti 400 evra, sad smo videli da je 386. Neverovatno je sa kolikom lakoćom se obećavaju apsolutni rekordi (…) Ovde je najlakše obećati, ljudi kao da imaju kratko pamćemnje. Čuli smo juče da će plata biti 430, 440 evra, a ko se seća da je obećano da će biti 500? Stalno se pomera rok ‘do kraja mandata Vlade’, a šta ako budu vanredni izbori, hoće li tada biti do kraja mandate te vlade”, upitao je gost Novog dana.

Ćulibrk je rekao i da su najavljena povećanja zarada “samo nadoknada jednog dela smanjenja” koje je na neki način bilo opravdano zbog fiskalne konsolidacije, jer su javne finansije bile u rasulu. “Ako smanjite za 10 odsto i povećate za dva, to nije povećanje”, navodi on i ističe da Vlada nije pokušala da uštedi na drugim mestima, već je odmaj krenula na plate i penzije.

Nešto loše se u EPS-u desilo, a ne znamo šta

Glavni urednik NIN-a ističe na primer javna preduzeća, i podseća da je premijer juče posetio EPS gde je stanje, kako kaže, katastrofalno. EPS je u prvom kvartalu imao dramatičan pad u proizvodnji od čak 22 odsto što je značajno umanjilo šanse za privredni rast od tri odsto u ovoj godini, upozorava gost Novog dana.

“Mi smo imali u prva tri meseca značajniji rast uvoza, a jedan od razloga je struja. Ta priča da je bila jaka zima ne pije vodu, jer je proizvodnja u februaru i martu bila manja nego u januaru. Premijer je otišao u jedan od rudnika EPS-a i obećao da će država da investira 250 miliona evra da bismo održali proizvodnju bar na nivou prošlogodišnje. Nešto nije u redu, znači da se u EPS-u nešto loše desilo, ali mi ne znamo”, ističe on.

loading...

Ćulibrk je rekao i da ga zanima da li će v.d. direktora EPS-a, posle konkursa koji je u toku, biti postavljen za direktora tog javnog preduzeća.

“Sve vreme fingiramo stvari, nećemo istini da pogledamo u oči, nećemo da podvučemo crtu, uvek se traže preči razlozi. Izgubio sam glas pričajući o RTB-u, direktor je isti kao i pre sedam, osam godina, država je otpisala 900 miliona evra duga, i čekamo da dođu Kinezi. Zašto čekamo Kinete, možemo li nešto sami da uradimo, da bar smanjimo godišnje gubitke (…) Vlada mora da podvuče crtu i kaže ‘ovo je održivo na srednji rok’. Ne možete održati sve leševe u životu”, upozorava on.

Što više investitora, to manja plata u Srbiji

Ćulibrk je objasnio i da je prema indeksu od deset parametra koji je NIN utvrdio pre oko mesec dana, Srbija po prosečnim platama ubedljivo najlošija u regionu. Podseća da se “hvalimo kako smo jeftina radna snaga” i da dolaze novi investitori kod kojih su plate niže od republičkog proseka. Što više investitora, to manja plata u Srbiji, primećuje gost Novog dana.

Kaže i da u subvencionisanju investitora ne vidi nikakvu logiku, i da je država umesto toga trebalo prvo da sredi neke druge stvari.

“Dolazio u sukobe sa tadašnjim ministrom (Mlađanom) Dinkićem, on je krenuo prvi s tim, samo je preuzet model. Nismo uradili ono što nas ništa ne košta – da pojednostavimo proceduru, ukinemo korupciju, nego odmah podmićujemo investitore, damo im 10.000 evra po radnom mestu, oni drže radnike četiri godine, posle ih otpuste i nikom ništa”, podseća on.

Pravi investitori, kako kaže, dolaze zbog uslova poslovanja i za dravu bi bila bolja opcija da nove kompanije pet ili deset godina oslobodi plaćanja porez na dobit. “Govorio sam, ali ne vredi, niko neće da sluša”, navodi on.

Ćulibrk je rekao i da je logično da građani očekuju posao od države, kada vide kako pojedinci oko njih dobijaju radna mesta. Podseća da je partijska knjižica u Srbiji važnija od đačke, te da su neka javna preduzeća menjala sistematizaciju kako bi zaposlili kafe kuvaricu.

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here