Home POLITIKA Dodik povodom Bljeska: Nema srpskog naroda bez Srpske

Dodik povodom Bljeska: Nema srpskog naroda bez Srpske

SHARE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Gradišci položio venac na spomen-ploču poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije povodom obeležavanja 22 godine od njihovog stradanja u akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Piše: Danas Online / RTRS

Gradiška 01. maj 2017. 13:28

Dodik povodom Bljeska: Nema srpskog naroda bez Srpske

Kako prenosi RTRS, on je poručio da bez Srpske nema ni srpskog naroda kao i da je sloboda srpskog naroda zaštićena odlukom koja se zove Republika Srpska.

Obeležavanje je nastavljeno spuštanjem cvijeća sa mosta u reku Savu u znak sećanja na žrtve. Vence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović u ime Vlade Srpske koji je izjavio da samo jedinstveno Srbi mogu da se odupru zlu koja traje još od logora Jasenovac Vijence je položila i delegacija Narodne skupštine, izaslanik člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, kao i predstavnici Konzulata Srbije u Banjaluci i opštine Gradiška.

loading...

Vence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih “Suza” i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta, kao i članovi porodica žrtava.

Prethodno je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen parastos za stradale Srbe.


Danas se navršavaju 22 godine od akcije hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, a srpski narod je proteran iz tog dela Hrvatske.

Služenjem parastosa u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, danas ranije je u Gradišci počelo obilježavanje 22 godine od stradanja srpskog naroda Zapadne Slavonije u akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Služenju parastosu su prisustvali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, delegacije Vlade i Narodne skupštine Srpske, predstavnici gradiške opštine, članovi porodica žrtava i brojni građani Gradiške i okolnih mesta.

Pomenu su prisutvovali i predsednik Udruženja proteranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković, predsednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” i Udruženja porodica nestalih “Suza”.

Piše: Danas Online/ N1

Piše: FoNet

Piše: Danas Online/N1

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here