Home DRUŠTVO Insajder istraživanje: Država ne zna koliko je uštedela skraćenjem kazni osuđenicima

Insajder istraživanje: Država ne zna koliko je uštedela skraćenjem kazni osuđenicima

SHARE

 

Predstavnici vlasti pre četiri godine doneli su po hitnom postupku Zakon o amnestiji navodeći da će ovim zakonom država uštedeti ali i da će se rešiti problem prebukiranih zatvora. Međutim, prema istraživanju Insajdera, više od četiri godine kasnije država nema preciznu analizu efekata ovog Zakona, kao ni egzaktne podatke o tome da li je i koliko budžet zaradio.

Novinari redakcije Insajder već duže vreme istražuju da li je Zakon o amnestiji posle četiri godine opravdao svoju svrhu koja je, između ostalog, obećana ušteda u budžetu.

Na osnovu Zakona o amnestiji koji je donet 2012. godine, kako je Insajder ranije pisao, amnestirani su i optuženi za nedozvoljene polne radne, huligani, osuđenici za držanje i promet oružja i droge. Ovo su međutim informacije na osnovu samo jednog dela dokumentacije koju su novinari Insajdera do sada analizirali.

Obećane uštede – za sada nepoznate

Novinari Insajdera tražili su od Ministarstva pravde, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, podatke o finansijskim efektima Zakona o amnestiji.

Broj osuđenih lica koja su otpuštena sa izdržavanja kazne zatvora
loading...

2012. godine 1228 osuđenih lica

2013. godine 1185 osuđenih lica

2014. godina 284 osuđenih lica

2015. godina 49 osuđenih lica

2016. godina 9 osuđenih lica

Iz odgovora koji smo dobili od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde vidi se da ne postoji tačan registar i analiza svih podataka.

Na konkretno pitanje koji je finansijski efekat Zakon o amnestiji, dobili smo odgovor u kome se navode podaci o tome koliko je osuđenih lica svake godine otpušteno iz zatvora, kao i kolika je cena jednog dana boravka u zatvorima po godinama. Konačne analize kao i da li je Zakon zapravo doprineo uštedi u budžetu međutim nema, a iz dostavljenih podataka to nije moguće izračunati.

U odgovoru se navodi da je od 2012. do 2016. godine iz zatvora na osnovu Zakona o amnestiji izašlo ukupno 2755 osuđenih lica. Takođe se navodi da je država po zatvoreniku dnevno plaćala u prethodnih pet godina od 1595 dinara ( u 2012. godini) do 2234 dinara ( u 2016. godini).

Na osnovu dostavljenih podataka nije moguće izračunati efekte pošto, primera radi, nije poznato za koliko dana je ukupno, svim zatvorenicima, umanjena kazna.

Cena dnevnog boravka lica lišenog slobode

2012. godine: 1595 dinara

2013. godine: 2108 dinara

2014. godine: 2343 dinara

2015. godine: 2272 dinara

2016. godine: 2234 dinara

U odgovoru Insajderu dodaje i sledeće:

„Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ne poseduje registar podataka, niti vodi evidenciju o ukupnom broju zatvorskih dana za osuđena lica nakon što im je snižena kazna primenom amnestije“.

Činjenica da ne postoje podaci o efektima opšte amnestije posebno je zanimljivo jer su predstavnici vlasti prilikom obrazlaganja Zakona o opštoj amnestiji 2012. godine navodili precizne podatke o tome kolike će biti uštede u budžetu primenom ovog Zakona.

Tada je navedeno da bi „trenutni efekat stupanja na snagu ovog zakona značio smanjenje budžetskih troškova za oko 127.000.000 dinara, dok bi ukupan dugoročni finansijski efekat trebao da iznosi oko 800.000.000 dinara.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here