Home DRUŠTVO Agencija za borbu protiv korupcije krši zakon o tajnosti podataka

Agencija za borbu protiv korupcije krši zakon o tajnosti podataka

SHARE

Agencija za borbu protiv korupcije zamišljena je kao nezavisni, državni organ – važan faktor u borbi protiv korupcije. Ova Agencija međutim od osnivanja 2009. nije zaživela u punom mandatu. Imovinske karte političara ili finansijski izveštaji stranaka i dalje su nepouzdani i nepotpuni. Da je Agencija telo koje je posle osam godina i dalje u fazi konstituisanja, pokazuje i to što osetljive poslove rade praktično mimo zakona.

Agencija za borbu protiv korupcije prekršila je zakon o tajnosti podataka s obzirom na to da su njeni zaposleni pristupili desetinama predmeta koji su pod oznakom tajno, iako nijedan od njenih zaposlenih nema odgovarajući bezbednosni sertifikat da ovim dokumentima pristupi.

Prema zakonu, Kancelarija saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka, koja je u okviru Ministarstva pravde, zadužena je da izdaje bezbednosne sertifikate za pristup tajnim podacima. Međutim, Kancelarija nije izdala nijedan sertifikat zaposlenima u Agenciji.

Istovremeno, Agencija je, po sopstvenom priznanju, imala pristup čak 99 dokumenata koji su označeni nekim od stepena tajnosti. U Agenciji tvrde da njeni zaposleni te podatke nisu zloupotrebili, jer prostorije u kojima se dokumenti nalaze obezbeđuje posebna policijska jedinica, dok je prostorija pod video nadzorom.

Agencija za borbu protiv korupcije u krnjem sastavu

loading...

Agencija za borbu protiv korupcije već duže vreme ne radi u punom sastavu. Agencija mesecima nema direktora, niti njegovog zamenika, a umesto sa devet članova Odbora funkcioniše sa svega dva. Skupština Srbije već nekoliko godina odbija da izabere kandidate koje su predložila novinarska udruženja, poverenik i zaštitinik građana.

„Pristup podacima označenim nekim od stepena tajnosti imali su samo zaposleni koji su postupali u konkretnim predmetima, a imajući u vidu navedene mere zaštite i integritet zaposlenih od osnivanja Agencije pa do sada nije došlo do zloupotrebe ovakvih podataka i dokumenata i isti su se koristili samo za svrhu vođenja postupka zbog kojeg su prikupljeni,“ navodi se u odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije Institutu za evropske poslove u koji je Insajder imao uvid.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže za Insajder.net da je u ovom slučaju došlo do kršenja zakona o tajnosti podataka, ali i do izvršenja krivičnih dela.

„Prekršeni su članovi 98, 99 i 100 Zakona o tajnosti podataka, a čini se i više krivičnih dela. Ali to je sve na nadležnim državnim organima da prosude, ne bih ja to previše komentarisao,“ rekao je Šabić.

Prema zakonu o tajnosti podataka osoba koja neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke koji predstavljaju tajnu može biti kažnjeno novčano do visine od 50 000 dinara, ili ako je reč o krivičnom delu, zatvorskom kaznom u visini do petnaest godina u zavisnosti od okolnosti i stepena tajnosti podataka o kojima je reč.

Ministarstvo nema podatke, Agencija obećala odgovore

Ministarstvo pravde koje je dužno da vrši nadzor nad primenom zakona tvrdi u odgovoru Insajderu da „za sada nema podatke“ o tome da Agencija krši zakon.

„Ministarstvo pravde za sada nema podatke o konkretnom slučaju na koji ste ukazali u svom pitanju. Ministarstvo pravde će, svakako, u skladu sa svojim ovlašćenjima izvršiti proveru ukoliko bude upoznato sa tim,“ navodi se u odgovoru ministarstva Insajderu.

Novinari Insajdera pitali su Agenciju za borbu protiv korupcije zbog čega su svojim zaposlenima dozvolili uvid u predmete pod oznakom tajnosti kada za to nemaju zakonska ovlašćenja i odgovarajuće bezbednosne sertifikate. Iz Agencije nismo dobili odgovor, ali jesmo obećanje da će odgovor stići „najkasnije u roku od 15 dana“.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here