Home DRUŠTVO Nedimović: Tenis nema specijalan status

Nedimović: Tenis nema specijalan status

SHARE

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će se krajem maja znati da li nemačka firma Tenis dolazi u Srbiju, kada komisija Ministarstva poljoprivrede izabere investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina.

“Kompanija Tenis se javila na konkurs za pet različitih lokacija, a da li će biti izabrana utvrdiće odabrana komisija na osnovu propisanih kriterijuma među kojima su visina investicije u sektor poljoprivrede ili poljoprivredno-prerađivački sektor, broja uposlenih radnika, vrednosti izvoza, doprinosa razvoju lokalne zajednice i drugim uslovima”, rekao je Nedimović agenciji Beta.

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta, prema njegovim rečima, stiglo je 219 prijava potencijalnih investitora od kojih je 45 zahteva za preradjivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju.

“Nemačka firma Tenis nema nikakav specijalan status, izabraće se onoliko investitora koliko ispunjava uslove, možda njih 15-20”, rekao je Nedimović.

Od 219 prijava na javni poziv samo sedam je prema njegovim rečima sa inostranim kapitalom, a preostalih 212 su pljoprivredna gazdinstva iz Srbije koja planiraju da prerastu u privredna društva.

loading...

Vlada Srbije dolazak nemačkog giganta već dve godine najavljuje kao investiciju koja će Srbiju konačno „vratiti na poljoprivrednu mapu Evrope“

Predstavnici Vlade Srbije i Tenisa potpisali su krajem aprila 2015. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju. Tada je rečeno da će ta kompanija u Srbiji otvoriti 20 farmi za uzgoj svinja.

U Memorandumu se navodi da je Tenis zainteresovan za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji, pri čemu će svaka imati kapacitet 2.500 krmača i isporučivaće 65.000 tovljenika godišnje, a investicija po svakoj farmi iznosiće približno 21 milion evra. Od tada su postavljani razni rokovi za početak gradnje farmi, međutim, ništa konkretno još nije započeto.

Prema javnom dostupnim informacijama i izjavama gradonačelnika Zrenjanina, jedna od prvih Tenisovih farmi za proizvodnju svinjskog mesa trebalo bi da bude u Zrenjaninu na građevinskoj parceli u Banatskom Despotovcu.

Kritike zbog dolaska nemačke firme

Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali Zakon o poljoprivrednom zemljištu donet krajem 2015, koji je omogućio investitorima da dobiju do 30 odsto zemljišta u svakoj jedinici lokalne samouprave na period do 30 godina, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog Tenisa.

Mnoga udruženja poljoprivrednika kritikovala su moguć dolazak nemačke firme, tvrdeći da bi ona monopolizovala srpsko tržište, zbog čega bi mali i srednji poljoprivrednici i uzgajivači svinja ostali bez posla.

Takođe, stručnjaci su isticali negativne ekološke posledice tolikog broja svinja na malom prostoru, navodeći primere evropskih zemalja koji su zbog uzgoja svinja uništile hektare zemlje.

Izvor: Beta, Insajder

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here