Home POLITIKA Dačić: Suzdržani zbog mira

Dačić: Suzdržani zbog mira

SHARE

Kapitalna vrednost Srbije je politička stabilnost, izjavio je ministar spoljnih
poslova Srbije Ivica Dačić danas na Malti.

Piše: Fonet

28. april 2017. 22:34

Dačić: Suzdržani zbog mira

On prisustvuje Neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za
članstvo, a kojim su predsedavali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i malteški šef diplomatije Džordž Vela.

Šef srpske diplomatije je u svom izlaganju govorio je o situaciji u Srbiji i regionu. On je istakao da je kapitalna vrednost koju Srbija ima u ovom trenutku – politička stabilnost.

loading...

„U tom smislu, istakao sam da je pobeda premijera Vučića na predsedničkim izborima doprinos toj političkoj stabilnosti na i da će nova Vlada koja se bude formirala nastaviti da bude posvećena članstvu u EU i izgradnji mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu”, preneo je Dačić.

Dešavanja u Makedoniji ne mogu da se posmatraju kao izolovan slučaj, da predstavljaju i posledicu raznih izjava kojima se podstiču neki projekti koji mogu da izazovu nestabilnost, kao i da je Srbija izložena takvim potezima, rekao je Dačić.

U pitanju su, kako je istakao, najave koje kontinuirano dolaze iz Tirane, Prištine, Bujanovca, a prenose se i na druge zemlje kao što je Makedonije, to su ideje o stvaranju Velike Albanije i ujedinjenju svih Albanaca. Ovde sam upitao kako bi se reagovalo da mi pomenemo ideju o ujedinjenje svih Srba u jednu državu i da li bi se o istoj ćutalo.

Dačić je rekao da ja na sastanku istakao da je Srbija izložena pretnjama i u samoj Srbiji, a to su izjave da Vučić nije predsednik Albancima na jugu Srbije nego da je to Rama.

Naglasio sam da su to provokacije na koje Srbija ne reguje. Suzdržani smo jer želimo da budemo proizvođač mira i stabilnosti u regionu, preneo je Dačić.

Dačić je naglasio da je tekao francuskom ministru spoljnih poslova da je Srbija veoma teško primila odluku francuskog suda, da je Francuska izrazila nepoštovanje prema srpskim žrtvama, koje imaju pravo na pravdu kao druge žrtve.

Obavestio sam ga da smo pozvali našeg ambasadora u Francuskoj na konsultacije u Beograd i da on dolazi u petak uveče. Ponovio sam da će sve ovo ostaviti trag na naše bilateralne odnose.

Sve ovo što sam rekao, govorim zbog toga što želimo da sačuvamo mir i stabilnost. Smatramo da je ideja EU veoma važna za smrivanje tenzija u regionu, da se tako pokazuje da
svi imao zajednički cilj kome će Srbija biti posvećena i da će premijer, budući predsednik i nova vlada raditi posvećeno ka ostvarenju tog cilja“, rekao je Dačić, posle sastanka u
Valeti.

Piše: Fonet

Piše: Danas Online/RTS

Piše: FoNet

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here