Home POLITIKA Vukčević za Insajder: Nema povlačenja poternica, ratni zločini ne zastarevaju

Vukčević za Insajder: Nema povlačenja poternica, ratni zločini ne zastarevaju

SHARE

 

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog suda o neizručenju Ramuša Haradinaja i pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Srbiju da povuče zastarele naloge za hapšenje. Bivši tužilac Vladimir Vukčević za Insajder kaže da ne postoje zastareli nalozi za hapšenje jer ratni zločini na zastarevaju.

Vukčević kaže da ga je odluka o odbijanju izručenja Haradinaja Srbiji razočarala.

“Bio sam skeptičan kada je uhapšen, ali ipak optimista jer znam koje dokaze imamo. Mislio sam ipak da će kolege u Francuskoj profesionalno odlučiti da ga izruče. Ipak smo mi tužioci, ali i sudije proteklih godina, pokazali visok profesionalni nivo u procesuiranju ratnih zločina. Tako da me je na kraju ova odluka suda u Francuskoj na neki način razočarala”, kaže bivši tužilac za ratne zločine.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da je odluka suda dobra i da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da “zasterele međunarodne naloge za hapšenje povuče”.

loading...

“Pozivam predstavnicu EU Federiku Mogerini i vlade svih članica da nađu jasne reči za Srbiju da zastareli nalozi za hapšenje kao ovi treba da budu povučeni. To je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU u skladu s principom dobrosusedskih odnosa”, napisala je Ulrike Lunaček na svom sajtu.

Vukčević, međutim, smatra da je to nemoguće jer ratni zločini ne zastarevaju.

“Nalozi za hapšenje, odnosno poternice, ne mogu da zastare ako krivična dela ne zastarevaju. To je slučaj s ratnim sločinima”, kaže bivši tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Protiv Haradinaja se u Srbiji vodi istraga zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. Ta istraga je i razlog zbog kog je za njim raspisana poternica i izdat međunarodni nalog za hapšenje.

Sud u Kolmaru danas je odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Takva odluka izazvala je slavlje na Kosovu, dok je Srbija reagovala protestnom notom Francuskoj i povlačenjem svog ambasadora iz Pariza na konsultacije.

Izvor: Insajder, Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here