Home POLITIKA NOVO CARSTVO Erdogan hoće da bude Srbima sultan!

NOVO CARSTVO Erdogan hoće da bude Srbima sultan!

SHARE

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

Time što je indirektno dao legitimitet paklenom planu Hašima Tačija, Edija Rame i Jonuza Muslijua za stvaranje Velike Albanije, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pokušava da pribavi legitimitet za ponovno stvaranje velikog Osmanskog carstva na Balkanu, uvereni su naši sagovornici.

To što Erdoganovi operativci, odnosno tajna služba Turske “MIT”, vršlja našim prostorima gde je apsolutno posvećena ostvarenju Turskog hegemonističkog pristupa, i analizira i pomno prati drušvene prilike balkanskih država sa posebnim osvrtom na Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Kosovo koje prema rečima samog Erdogana ”pripada Turskoj”, jasno otkriva buduće Erdoganove planove.

U prilog tome svedoči i to što je turski predsednik u Makedoniji formirao partiju BESA, zvanično albansku, ali koju u potpunosti on finansira, i što je i prilikom razgovora sa aktuelnim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem konstantno ponavljao da želi da pomogne Sandžaku i interesovao se za tu regiju.

Špijuni vršljaju po Kosovu

loading...

Kako je saopštio premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naše bezbednosne službe su našle “tragove” delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Tirane i Prištine u koordinisanoj akciji na projektu “Velike Albanije”. Interes turskih obaveštajnih struktura za ovaj prostor naglo je porastao posle neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana. Kako bi dodatno ojačao svoju moć, Erdogan je krenuo u obračun sa pristalicama imama Fetulaha Gulana, koji je na Kosovu i Metohiji i okruženju prisutan kroz svoje škole.

Istoričar Čedomir Antić za “Alo!“ kaže da nije iznenađen što je Erdogan dao legitimitet stvaranju Velike Albanije.

– Erdogan je aktivirana bomba, koju god spoljnju politiku da je vodio svuda je propao. U odnosima sa drugim velikim silama, u odnosima prema Egiptu, Izraelu, Iraku, Iranu, prema Bosni i Hercegovini. On sada samo ima jedan broj zadrtih poštovalaca u muslimanskim delovima Bosne i nigde više. I odavno je njegov stav da je to put ka nekakvom pojačanju Turske prisutnosti na Balkanu, a obektivno nije. Albanci bi da stvaraju svoju nacionalnu državu i da štite svoje nacionane interese i teško može da bude uključena u neko Osmansko carstvo, ali on ima takav stav i cilj i to treba imati na umu. On ima cilj da pravi Osmansko cratvo na Balkanu, da li će u tome uspeti ne znam. Jer činjenica je da Erdogan ima veliku popularnost u Turskoj, ali nije dobar političar spoljnje politike , niže sve neuspehe do neuspeha. Pomalo je i čudno koliko on igra pogrešne igre. Nije me iznenadila njegova podršaka Tačiju i Rami budući da je taj čovek, u Prizrenu rekao da je Kosovo Turska – analizira Antić.

Istoričar Predrag Marković navodi da je podrška koju je Erdogan dao inicijatorima projekta Velike Albanije odnosno Tačiju i Rami, “nešto najgore što je moglo da im se desi”. Dodaje i da Erdogan nesumnjivo ima “razne planove” za Balkan, ali da zbog brojnih problema sa kojima se suočava u svojoj zemlji sad nije posvećen njima.

– Projekat Velika Albanija je potpuno nerazuman, čak i za same Albance. Podrška Erdogan je za njih takođe veoma loša, jer ih podržava neko ko je veoma omražen. Erdogana ne voli ne Evropska unija, i ako im je Erdogan pokrovitelj onda su napravili veliku istorijsku grešku, što nama nije mrsko naravno. Možda Erdogan ima planove sa Balkanom, ali trenutno ima prečih problema koje mora da rešava – kaže Marković.

Turska kao veliki investitor u Srbiji

Turska agencija za saradnju i koordinaciju “Tika“ investirala je u poslednje vreme dosta novca u Srbiju. Uložila je u izgradnja i opremanje Osnovne škole u Novom Pazaru, u opremanje i uređenje okoline Osnovne škole Veliki Trnovac u Bujanovcu. “Tika“ je ostvarila završetak radova i uređenje okoline Medrese u Preševu, obnovila KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu, pomogla restauraciju Šejh Mustafinog Turbeta i uređenje okoline, donirala 7 ambulantnih vozila za šest opština u Sandžaku, finansirala osvetljenje Tvrđave Ram.

Izvor: Alo

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here