Home POLITIKA Apelacioni sud u Francuskoj oslobodio Haradinaja

Apelacioni sud u Francuskoj oslobodio Haradinaja

SHARE

 

Foto: Tanjug

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru, na današnjem ročištu, odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Vlada Srbije zakazala posebnu sednicu u 11 časova.

loading...

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila.

Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o političkom procesu protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti, ali je Ministarstvo pravde saopštilo da to ne može biti osnov za eventualni zahtev za njegovo izručenje Tirani.

Izvor: N1
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here