Home POLITIKA Ambasadorki Francuske uručena protestna nota: Uvredljiva presuda

Ambasadorki Francuske uručena protestna nota: Uvredljiva presuda

SHARE

 

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović uručio je danas protestnu notu ambasadorki Republike Francuske u Beogradu Kristin Moro, povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Republike Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja, saopšteno je iz MInistarstva spoljnih poslova.

U noti se, kako je saopšteno, iznosi stav Vlade Republike Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka.

Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija.

Kako je saopštilo MInistastvo prenoseći detalje protesne note, naglašava se da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Republici Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Republike Srbije.

loading...

Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Republike Srbije i Republike Francuske.‎

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja protiv kojeg se u Srbiji vodi istraga zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999.

Odluka francuskog suda izazvala je slavlje na Kosovu, dok je Srbija reagovala protestnom notom Francuskoj i povlačenjem svog ambasadora iz Pariza na konsultacije.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here