Home DRUŠTVO V.d. Zaštitnik građana: Slučaj Savamala odslikava stanje društva

V.d. Zaštitnik građana: Slučaj Savamala odslikava stanje društva

SHARE

 

Slučaj Savamala odslikava stanje srpskog društva, izjavio je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković za N1.

Prema njegovim rečima, taj slučaj pokazuje da nema vladavine prava i podele vlasti, kao i da nisu svi spremni da se povinuju ustavu i zakonima.

Dodaje da je loptica na strani Tužilastva i policije, koji ne rade svoj posao.

“Mehanizam da se neko natera ne postoji, upravo je tu problem što očigledno to da li će određene institucije, koje su samostalne i nezavisne, da one zavise od neke eksterne volje, da li će ta eksterna volja odlučiti da to bude rešeno, i ako to bude rezultat te eksterne volje, ni to neće biti dobro jer ostajemo u istoj situaciji. Neophodno je da same teinstitucije, poštujući vlastiti dignitet, preduzmu određene korake, da izvesno sa zakašnjenjem, ali da konačno ostvare svoju nadleženost i kažu šta se zaista desilo”, izjavio je Janković.

loading...

Podsetimo, pre godinu dana, u noći između 24. i 25. aprila, grupa muškaraca je uz pomoć bagera srušila više objekata u Hercegovačkoj ulici. Istovremeno, građanima koji su bili očevici ograničavano je kretanje i oduzimani su im mobilni telefoni. Policija se te noći na pozive građana nije odazivala.

Istraga o ovom slučaju do danas nije pokrenuta.

Prema istraživanju Insajdera i na osnovu brojnih dopisa i pitanja koja smo u poslednjih godinu dana poslali nadležnim institucijama i odgovora koje smo dobili, zaključak je da istraga stoji u mestu jer Policija ne dostavlja informacije i dokaze Tužilaštvu. Istovremeno, Tužilaštvo ne preduzima ništa da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima primora Policiju da sarađuje. Do sada u javnosti poznate činjenice ukazuju na to da rušenje u Hercegovačkoj nije bilo moguće bez barem prećutne saglasnosti države.

Izvor: N1

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here