Home POLITIKA RIK usvojio konačne rezultate: Vučić zvanično predsednik

RIK usvojio konačne rezultate: Vučić zvanično predsednik

SHARE

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je konačne rezultate izbora za predsednika Srbije, prema kojima je Aleksandar Vučić pobedio sa 55,08 odsto glasova. RIK na večerašnjoj sednici, na kojoj je prisutno 26 od 28 članova, treba da usvoji izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Republike.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević čestitao Vučiću izbor za predsednika u ime RIK-a i u svoje lično ime.

Za izveštaj RIK-a glasalo je 19 članova, devet je bilo protiv, a sednica je trajala više od četiri sata.

Vučić je osvojio 2.012.788 glasova, čime je, prema rečima predsednika RIK-a, osvojio više od 50 odsto glasova i pobedio već u prvom krugu.

loading...

Prema izveštaju o konačnim rezultatima izbora, od ukupno 6.724.949 upisanih birača, na izbore je izašlo 3.655.365.

Kandidat Saša Janković osvojio je 16,36 odsto glasova, Luka Maksimović 9,43, Vuk Jeremić 5,65, Vojislav Šešelj 4,48.

Zatim slede Boško Obradović 2,29, Saša Radulović 1,41, Milan Stamatović sa 1,15, Nenad Ccanak 1,12, Aleksandar Popović 1,04, Miroslav Parović 0,32 odsto glasova.

Predstavnica SRS u RIK Željka Radeta rekla je da će SRS glasati za izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Srbije zbog toga što navodno ambasador SAD Kajl Skot želi da se izveštaj ne usvoji, da je SRS uvek bila protiv Skota i da će zbog toga verifikovati rezultate koje je prethodno saopštila RIK.

Članovi RIK-a opozicionih kandidata na predsedničkim izborima tokom sednice isticali su mnogobrojne kritike o načinu sprovođenja izbornog procesa, ali i na neravnopravne uslove kandidata u kampanji, pre svega u medijima.

Predstavnik pokreta Dveri u RIK-u Marko Pušica rekao je da ta stranka neće glasati za proglašenje rezultata izbora, jer je celokupni ambijent u kojem su održani sporan.

Prema njegovim rečima, legalitet izbora i rezultata je sporan, a zakonitost povređena, pošto je glasanje na Kosovu i Metohiji održano protivno zakonu o izboru narodnih poslanika i predsednika Republike jer je utvrđivanje rezultata obavljeno izvan pokrajine, u Raški i Vranju.

Miljkan Karličić, predstavnik SPS-a, negirao je tvrdnje Dveri o nelegitimitetu izbora na Kosovu i Metohiji.

On je predložio da se večeras utvrde i proglase rezultati izbora, dodajući da je to formalan i svečan čin, a sve drugo ne bi bilo, istakao je, ni etično, ni pravo.

Ivana Petrin iz Socijaldemokratske stranke rekla je da su izbori održani u atmosferi pritisaka, i dodala da sumnje u zakonitost izbora bacaju sumnju u legitimitet državnih organa

Tokom rasprave na sednici RIK-a zastupnik pokreta Dosta je bilo (DJB) u Republičkoj izbornoj komisiji Vladimir Gajić rekao je da je način glasanja na Kosovu i Metohiji protivustavan, jer „narušava princip jedinstva pravnog poretka Srbije i kontra je Odluci Ustavnog suda.

„Čuli smo od predsednika da je namera RIK-a bila da se očuva bezbednost na Kosovu. Ispada da je bezbednost bila ugrožena samo posle izbora,“ rekao je Gajić.

Tvrdnje o izbornim neregularnostima – za sada rezultat jedna krivična prijava

Predsedničke izbore koji su održani 2. aprila obeležile su i različite tvrdnje o izbornoj krađi. Podaci pokazuju da za sada postoji jedna krivična prijava, i to za pokušaj ubacivanja 1.000 popunjenih glasačkih listića na biračkom mestu u Novom Pazaru, uz nuđenje mita i pretnje. S obzirom na to da su prijavljena NN lica, Tužilaštvo u tom gradu čeka Policiju da ih identifikuje.

Zbog neregularnosti na deset biračkih mesta ponovljeni su izbori.

Na dva biračka mesta zbog odluka Upravnog suda, koji je usvojio prigovore da je bilo viška listića u kutiji ili da je neko glasao umesto upisanog birača.

Upravni sud je doneo četiri presude, ali je RIK usvojio samo dve.

Krivične prijave zbog nepravilnosti na biračkim mestima najavili su pokret Dosta je bilo i izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

DJB je najavio podnošenje krivične prijave zbog „falsifikovanih potpisa i ukradenih glasova“ na biračkim mestima u Sjenici, dok je pravni tim Saše Jankovića najavio krivičnu prijavu protiv NN lica i svih članova biračkih odbora na više biračkih mesta na kojima su utvrđene neregularnosti na predsedničkim izborima.

Izvor: B92, Insajder

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here