Home DRUŠTVO Presuda: Geodetski zavod se svetio uzbunjivaču

Presuda: Geodetski zavod se svetio uzbunjivaču

SHARE

Татјана Самарџија одбила је незаконити захтев власника Кнез петрола и због тога трпела притисак, Фотограф: Google Street View

20.04.2017

Виши суд у Сремској Митровици донео је у среду првостепену пресуду у корист узбуњивача Татјане Самарџије и наложио туженој Републици Србији, односно Републичком геодетском заводу, да узбуњивачу на име претрпљених душевних болова исплати сто хиљада динара. Судија Миљка Рађевић је у поступку везаном за узбуњивање утврдила да је Републички геодетски завод (РГЗ) извршио штетну радњу према Татјани Самарџији тако што ју је сменио са места начелника Службе за катастар непокретности Рума и послао на рад у Бачку Паланку. Виши суд у Сремској Митровици је претходно одредио привремену меру којом је Татјана Самарџија враћена на радно место у Руми.

Узбуњивач Татјана Самарџија одбила је да по хитном поступку и мимо законских процедура упише власништво над бензинском пумпом и другим објектима власнику фирме „Кнез петрол“ Срђану Кнежевићу. Од тада, како је посведочила на суду, у оквиру РГЗ почињу притисци на њу да поступи по захтеву „Кнез петрола“, а како по тој ургенцији није поступила, Татјана Самарџија налогом бива смењена са места начелника и пребачена на радно место које не постоји по систематизацији. Након што је о овом обавестила Заштитника грађана и надлежне инспекције она добија решење којим се распоређује на рад у Бачку Паланку која је више од 70 километара удаљена од места где станује. Како је објаснила на суду, до новог радног места морала је да мења два аутобуса и да путује више од пет сати. Баш када је Татјана Самарџија премештена уБачку Паланку, директор РГЗ је донео директиву о строгом поштовању радног времена.

loading...

По привременој мери Вишег суда у Сремској Митровици узбуњивач Татјана Самарџија враћена је да ради у Руми, али је одлуком надлежних у РГЗ пребачена на место млађег саветника за припрему техничке документације где нема посла, иако је налогом суда требало да буде распоређена на радно место које одговара њеној стручној спреми и радном искуству и способностима. Како је изјавила на суду, на најновијем радном месту углавном седи и тренутно се сматра најплаћенијим државним службеником у односу на посао који обавља.

Жалбена комисија Владе Србије је након жалбе Татјане Самарџије поништила решење РГЗ којим се она распоређује на радно место за припрему техничке документације.

Татјана Самарџија у Републичком геодетском заводу ради више од тридесет година, а посао начелника Службе за катастар непокретности (СКН) у Руми обављала је од 2014. године до 2016. године.

Власник нафтне компаније „Кнез петрол“ Срђан Кнежевић који је крајем 2015. године у СКН Рума, по речима Татјане Самарџије, донео непотписано и неоверено решење по којем је она требало да поступи, правоснажно је осуђен на казну затвора у поступку везаном за шверц нафте.

IZVOR PIŠTALJKA.RS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here