Home POLITIKA Poslanici pitaju o izborima, Savamali, kraduckanju…

Poslanici pitaju o izborima, Savamali, kraduckanju…

SHARE

 

Sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas postavljanjem poslaničkih pitanja. Na dnevnom redu je objedinjena rasprava o više međunarodnih sporazuma i protokola.

Poslanici su postavljali pitanja o tome zašto još nema izveštaja o rezultatima izbora po biračkim mestima, da li je bilo izborne krađe, kakav je status osoblja u srpsko-ruskom humanitarno centru u Nišu, zašto nema izveštaja istažnih organa o tome ko je rušio u Hercegovačkoj…

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov govorila je o predsedničkim izborima, navodeći da je bilo izbornih neregularnosti u vidu pritisaka, uznemiravanja, pretnji, ucena i kupovini glasova i da je očigledno da je cilj premijera Aleksandra Vučića bio da ne bude drugog kruga predsedničkih izbora.

Ona je podsetila da je izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića, koga je DS podržala, tokom uvida u nekoliko vreća sa izbornim materijalom uočio nekoliko stotina glasova više u zapisnicima nego u vrećama, te da je “očigledno Vučiću neko dodao veći broj glasova”.

loading...

“Pitam premijera šta ćemo sa tim što su, eto, po njegovim tvrdnjama ukradena samo četiri glasa. Da li je to kraduckanje ili se radi o pobedi čistoj kao suza”, pitala je Aleksandra Jerkov.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je što ta poslanička grupa ne dobija odgovore na pitanja koja postavlja i pitao zašto se krši Poslovnik koji predviđa da u pisanoj formi poslanik mora dobiti odgovor u roku od 15 dana i od predsednice parlamenta tražio da objasni zašto zbog toga ne sankcioniše predstavnike Vlade. On je od Republičke izborne komisije tražio odgovor zašto još nisu obajvljeni rezultati izbora po biračkim mestima i da li li to znači da se nešto krije od građana i učesnika u izbornom procesu.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je Vladu i premijera zašto još nije donet zakon kojim bi se rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu dale identične privilegije kakve su dobili pripadnici NATO.

Poslanik Srpskog narodnog pokreta Miroslav Aleksić pitao je o rušenju objekata u Savamali, ukazujući da je od tog događaja prošlo gotovo godinu dana, a da počinioci još nisu nađeni. Poslanik SNS Marko Atlagić tražio je informacije o somoubistvu u stanu Saše Jankovića i uputio pitanje Ministarstvu pravde da li je Janković držao pištolj bez dozvole, da li je tim pištoljem počinjeno samoubistvo i da li je tačno da na rukama žrtve nije bilo baruta, a jeste na rukama Jankovića.

On je ocenio da je Janković opasan čovek i zahvalio građanima što su na predsedničkim izborima glasali za Aleksandra Vučića, a ne za Jankovića.

Prilikom postavljanja pitanja u sali Skupštine nije bilo predstavnika Vlade.

Poslanici  će tokom ove sednice raspravljati i o Predlogu odluke o prestanku funkcije zaštitnika građana, kao i predlozi odluka o izmenama članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije i Predlog odluke o utvrđivanje sastava stalnih delegacije Skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Na jučerašnoj raspravi svi predlozi opozicije za dopunu dnevnog reda su odbijeni, između ostalih rasprave o anketnom odboru za utvrđivanje činjenica o padu helikoptera, da se raspravlja o izmenama sporazuma s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i zakona o sprečavanju davanja poljoprivrednog zemljišta strancima…

Skupština Srbije je juče skoro tri sata utvrđivala dnevni red, a rasprava je više puta izlazila iz okvira dnevnog reda, pošto su poslanici govorili o protestima i izborima za predsednika Srbije.

Poslanici opozicije su predložili smenu predsednice parlamenta Maje Gojković zbog odluke o pauzi rada Skupštine tokom predizborne kampanje. Gojkovićeva je juče najavila da će njena smena biti tema posebne sednice koju neće voditi ona, niti poslanici SNS-a, a koja na dnevnom redu može biti najranije 29. aprila jer, kako je rekla, od dana podnošenje inicijative Skupštini mora proći najmanje 15 dana.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here