Home POLITIKA Tači: Ako se Kosovu zatvore vrata EU, svi Albanci će živeti u...

Tači: Ako se Kosovu zatvore vrata EU, svi Albanci će živeti u jednoj državi

SHARE

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da će ukoliko Evropska unija “zatvori vrata” Kosovu, “svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu”.

Tači je to rekao dan pošto je premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi moglo doći do stvaranja Unije Kosova i Albanije ukoliko izbledi evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Ne želeći da komentariše tuđe izjave, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da Evropska unija nema nikakvu viziju za Kosovo i Zapadni Balkan, niti da predvodi njihovu integraciju ili proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

“Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje koje su i u suprotnosti s našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama”, rekao je Tači.

loading...

On je naveo da ako se nastavi taj zastoj EU i nejasan pristup, onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti “koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi”.

Građani Kosova koji streme evroatlanskim integracija i multietničkoj državi, frustrirani su Evropskom unijom zbog blokade, kazni i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza, rekao je on.

Kosovski predsednik je istakao da je Kosovu, koje je ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno postavljen uslov ratifikacije demarkacije granice s Crnom Gorom, i dodao da taj uslov nije imala nijedna druga država.

Izjava Edija Rame izazvala je burne reakcije u Srbiji i Evropskoj uniji. Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku je navela da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da “političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa”.

Izvor: Beta, Insajder

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here