Home POLITIKA Britanski parlament podržao vanredne izbore

Britanski parlament podržao vanredne izbore

SHARE

Britanski poslanici su danas velikom većinom podržali predlog premijerke Tereze Mej o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 8. jun. Izbore je podržalo 522 poslanika, dok je 13, od ukupno 650 poslanika bilo protiv.

Mej je u Parlamentu branila predlog raspisivanja prevremenih izbora time da će to ojačati poziciju vlade u pregovorima o izlasku zemlje iz Evropske unije.

Uprkos podršci koju je Parlament dao u martu za pokretanje procedure izlaska iz EU, Mej je rekla da se plaši blokada koje bi mogle da oslabe položaj Londona u pregovorima sa Briselom, koji treba da počnu u junu.

“Opozicione stranke imale su nameru da koče proces Bregzita”, rekla je ona za BBC Radio 4.

loading...

U svojoj reakciji na odluku premijerke Mej, škotska premijerka Nikola Sterdžon navela je da vanredni izbori predstavljaju veliku, politički pogrešnu procenu u pogledu Škotske i da Mej pokušava da prisili Ujedinjeno Kraljevstvo na „čvrst bregzit”.

„Konzervativci vide šansu da pomere Ujedinjeno Kraljevstvo udesno, nametnu čvrst Bregzit i veće rezove”, napisala je Sterdžonova na svom nalogu na Tviteru.

Sterdžonova je aktuelizovala svoj program da Škotska mora da se zaštiti od konzervativaca koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad vladom narednih godina i da će prevremeni izbori pomoći da se odredi budući pravac kojim će ići Škotska.

Kao dodatni razlog za raspisivanje izbora, britanski nedeljnik Tajm navodi i istraživanje javnog mnjenja koje je premijerki Mej trenutno naklonjeno.

Prema proceduri, Parlament će biti raspušten 25 dana pre održavanja izbora, kada zvanično počinje predizborna kampanja.

Mej je već izazvala polemiku nagoveštavajući da neće učestovati u televizijskim debatama s drugim partijskim liderima koji je optužuju da ignoriše demokratiju.

Izvor: Beta, Politika, Insajder

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here