Home NAJNOVIJE VESTI Zaposleni u predškolskoj ustanovi na Voždovcu tvrde da ih direktorka tera da...

Zaposleni u predškolskoj ustanovi na Voždovcu tvrde da ih direktorka tera da u radno vreme idu na mitinge Aleksandra Vučića, ona to negira

SHARE

 Roditelji tvrde da im decu čuvaju spremačice, dok su vaspitačice i medicinske sestre na predizbornim mitinzima

Ne teram vaspitačice na skupove SNS, smeštaju mi

Direktorka predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj”, na Voždovcu, Lidija Hutović, tera zaposlene u ovoj ustanovi da u toku radnog vremena odlaze na mitinge i druge skupove SNS, tvrde za Danas zaposleni u ovoj ustanovi, ali i pojedini roditelji.

 

Oni su, navodno, morali da idu na mitinge vladajuće stranke u Novom Sadu i beogradskoj Areni, ali i da posećuju druge skupove na kojima su bili funkcioneri SNS. Lidija Hutović negira za naš list ove tvrdnje, navodeći da su zaposleni kolektivno išli na dva događaja – polaganje kamena temeljca za dom zdravlja u Prnjavoru i posetu jednoj osnovnoj školi u Kumodražu, “koje nemaju veze sa stranačkim aktivizmom”.

– Ako sam slala poruku da se otvara dom zdravlja, i pozvala zaposlene da prisustvuju, onda to jesam radila. To je zato što naša predškolska ustanova sarađuje sa tim domom zdravlja. Isto važi i za posetu osnovnoj školi u Kumodražu. Zaposlene nisam zvala na mitinge u Novi Sad niti u beogradsku Arenu – kategorična je Hutović.

Na konstataciju da je list Danas došao u posed prepiske, gde putem SMS i Vibera zaposlene pod naznakom “prisustvo obavezno” poziva na mitinge i skupove SNS, direktorka kaže da postoji mogućnost da joj je neko uzimao telefon.

loading...

– Često ostavim telefon u kancelariji i izađem. Dešavalo mi se da mi neko lajkuje stvari na Fejsbuku koje u životu ne bih lajkovala. Ne mogu više da kontrolišem nekakve insinuacije i slične stvari – naglašava Hutović.

Međutim, roditelji tvrde drugačije. Umesto da budu sa decom u vrtićima i jaslicama, vaspitačice, medicinsko i drugo osoblje mora da prisustvuje skupovima vladajuće stranke, dok mališane u to vreme čuvaju spremačice.

Ovo su nam potvrdili kako ogorčeni roditelji, zabrinuti za bezbednost dece, tako i zaposleni u ovoj predškolskoj ustanovi, koji zbog straha od gubitka posla ne smeju javno da govore. Tako su, tvrde, vaspitačice i medicinske sestre bile na otvaranju spomenika ispred zgrade opštine u Novom Beogradu, posetile osnovnu školu u Pinosavi kada je njen gost bio ministar Nebojša Stefanović, ali odlazile i na predizborne mitinge predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića u Novom Sadu i beogradskoj Areni. U tu svrhu korišćeni su autobusi i minibusevi namenjeni za prevoz dece.

– Direktorka je ispred beogradske Arene stajala sa spiskom zaposlenih i “čekirala” ko je došao a ko nije. Ljudi su zastrašeni jer im se, u slučaju nedolaska, preti “vezama” u opštini i u kabinetu premijera. Mnogi godinama rade na neodređeno vreme i boje se gubitka posla. Kome u ovoj situaciji da se žalite kada SNS ima sve poluge vlasti? – priča nam jedna od direktorki vrtića sa Voždovca. Ona dodaje da se skupovi organizuju u radno vreme, što je posebno opasno jer se radi o bezbednosti mališana.

– Spremačice čuvaju decu. Niti su obučene za taj posao, niti ih ima dovoljno. Ulaze sa mališanima u kuhinju, a tu može da bude samo servirka. Sve ovo izaziva revolt i roditelja i zaposlenih – naglašava naša sagovornica. Ona dodaje da je voždovački odbor SNS jedan od jačih, te da direktorka predškolske ustanove sa ove opštine bez straha objavljuje svoje slike sa skupova SNS i na društvenim mrežama. Hutovićeva je, inače, članica SNS a prethodno je bila u DS.

Neki od direktora vrtića uspeli su da se “odupru” naredbama Hutovićeve, ali je većina popustila pred pritiscima. Strah od gubitka posla je, zasad, jači, a najviše ispaštaju mališani koji tokom dana ostaju sa ljudima koji nisu obučeni za rad sa decom.

Minibus za miting

“Nedavno smo dobili minibus za prevoz dece, koji se nijednom nije koristio za to, već isključivo u stranačke svrhe”, kažu nam sagovornici iz voždovačkih vrtića.

Prisustvo obavezno

“Sutra, 21. 3. – utorak, u OŠ u Pinosavi, potrebno je da budete u 12 h. Dolaze ministri Stefanović i Antić. Vaše prisustvo je OBAVEZNO!”, jedna je od poruka koju je direktorka navodno slala zaposlenima.

Izvor: danas.rs, Piše: K. Živanović

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here