Home NAJNOVIJE VESTI Protest penzionera u Beogradu: Vratite nam oteto

Protest penzionera u Beogradu: Vratite nam oteto

SHARE

Na Trgu Nikole Pašića u Beograda održan je protest penzionera nezadovoljnih zbog smanjenja penzija. Oni su se, nakon skupa, uputili u protestnu šetnju do Ustavnog suda gde su poručili sudijama da su “kadije sudile časnije od njih” a zatim su otišli do Vlade Srbije – institucije koja im, kako su istakli, pravi najviše problema.

Prema procenama policije, na skupu je oko 600 ljudi dok organizatori navode da je na skupu između 2.000 i 3.000 ljudi.

Penzioneri traži da im se vrati ono što im je “oteto i ukradeno.”

Učesnici protesta nose transparente: “Pljačka penzionera nije reforma”, “Ukinite neustavni zakon”, “Hoćemo da živimo a ne da preživljavamo”, “Vučić obmanu penzinere, tako on drži reč”.

Tvrde da se od njihovih para finansiraju izbori i da se plaćaju strani investitori i zahtevaju da im se vrate penzije na nivo pre smanjenja.

loading...

Član USPS Miroslav Vislavski podsetio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić 2014. godine izjavljivao da će “penzioneri biti poslednji u čija će se prava zadirati jer nema šta da im se uzme”.

 “Mnogi su naseli na retoriku Vučića”, rekao je Vislavski.

Predsednik USPS Milorad Vujasinović istakao je da će “penzioneri nastaviti da se bore za pravo na penziju koju im je umanjila ova vlast”.

“Vučić je prvi predstavnik vlasti koji je penzionerima uzeo deo penzije koje iznose preko 25.000 dinara ali je i one koje su niže smanjio tako što se ne uskladjuju sa rastom cena”, rekao je Vujasinović.

Penzioneri su na protest pozvali sve predsedničke kandidate a došli su Boško Obradović i Vuk Jeremić.

penzioneri, protest, protest penzioneraIzvor: N1

Lider Srpskog pokreta “Dveri” i predsednički kandidat Boško Obradović rekao je da je “vlast smislila najsramniji način da oporezuje srednji sloj i svali teret krize na penzionere, a nije imala snage da se obračuna sa onima koji su opljačkali zemlju”.

 “Danas se izdvajaju pare za strane investitore, umesto da se daju domaćim privrednicima”, rekao je Obradović.

Predsednički kandidat Vuk Jeremić rekao je da se “kandidovao da bi narodu vratio dostojanstvo”.

 “Prvog ponedeljka po polaganju zakletve staviću potpis na povlačenje amoralnog i protivustavnog zakona kojim su smanjene penzije”, rekao je Jeremić.

Dodao je da će “penzionerima sve nadoknaditi i da se novac iz bužeta troši na Blera (Toni Bler), Šredera (Gerhard) …”.

“Ovo je borba ne samo za vaša prava nego i za budućnost Srbije”, rekao je Jeremić.

Izvor: N1

Član Izvršnog odbora USPS Zoran Ivošević istakao je da sindikati treba da se bave socijalnim položajem te populacije ali da se Partija ujedinjenih sindikata Srbije (PUPS ) “bavi najstarijim zanatom i da menja partnere radi zadovoljenja ličnih interesa pa je tako učestvovala u donošenju zakona kojim su smanjene penzije”.

“I Ustavni sud je odbacio zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije jer nije imao snage da se odupre političkim pritiscima pa je zakon koji je donet kao privremeni postao trajan”, rekao je Ivošević i podsetio da je sada odnos prosečne plate i penzije 100 prema 51,2 odsto.

Ivošević je rekao da je vlast promenila sastav Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje gde su većinu članova činili osiguranici i delegirala svoje članove, što je “pretnja novom pustošenju imovine penzionera”.

penzioneri, protest, protest penzioneraIzvor: N1

Predsednik USPVLS Jovan Tamburić rekao je da je “nemoralno uzimati od penzionera kada se novac iz budžeta razbacuje na sve strane, a još manje je moralno govoriti da penzije nikad nisu bile veće”.

Izvor: N1 Autor teksta: Adam Santovac

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here