Home DRUŠTVO Sumnjivi poslovi predsednika romskog saveta

Sumnjivi poslovi predsednika romskog saveta

SHARE

Витомир Михајловић са председником Србије Томиславом Николићем, Фотограф: Канцеларија за људска и мањинска права

23.03.2017

Против председника Националног савета ромске националне мањине Витомира Михајловића поднето је више кривичних пријава због злоупотребе службеног положаја и преваре јер је наводно позајмљивао новац који никада није вратио и примао уплате за потребе Националног савета, сазнаје Пиштаљка.

Владина Канцеларија за људска и мањинска права, која Националном савету Рома на годишњем нивоу уплаћује 22 милиона динара и требало би да контролише како су та средства утрошена, нема информацију о томе коме Национални савет уплаћује новац. Тако Канцеларија нема сазнања да ли је Национални савет и у ком износу финансирао школовање сина и ћерке председника Националног савета и још дванаест особа на неакредитованом факултету „Екоман“ у Грачаници.

loading...

Кривичну пријаву због преваре и злоупотребе службеног положаја против Витомира Михајловића поднела је Љубинка Кркуш, тврдећи да је председнику Националног савета Рома позајмила 36.300 евра за рад Националног савета и да је доведена у заблуду да ће јој новац бити враћен. Као доказ да је новац позајмила поседује признанице са печатом и потписом Витомира Михајловића на меморандуму Националног савета. Због злоупотребе службеног положаја Михајловића је тужио и председик удружења „Романо Алав“ Слободан Митровић тврдећи да је Михајловић злоупотребио средства која су му уплаћена на име доделе социјалних давања угроженим породицама. Адвокат Слободана Митровића Лепосава Радовановић каже да је Митровић уплаћивао новац и на приватни рачун Витомира Михајловића.

Михајловић је у интервјуу за Пиштаљку рекао да више људи од њега и Националног савета потражује новац, али да су потврде и признанице о позајмици и уплаћеном новцу фалсификати. Љубинка Кркуш, која је тужила Национални савет, према његовим речима, представљала се као координатор канцеларије Националног савета у Панчеву и, као и остали координатори, добила је пет бланко меморандума Националног савета који служе за комуникацију са општином. Михајловић тврди да су ти меморандуми злоупотребљени, односно да је на меморандумима уписивано да су позајмљивана средства која никада нису позајмљена. На исти начин, како тврди, меморандум је злоупотребио и председник „Романо Алав“.

„Ми смо раније имали 23 канцеларије које нису могле да буду правно лице, па смо ми њима дали бланко меморандуме са печатом, именом и потписом. Љубинка је такође добила те меморандуме и користила их тако што је од општине Панчево тражила новац за пакетиће, помоћ деци. Новац је уплаћен нама, ми подижемо новац и уплаћујемо новац Љубинки Кркуш и ми после не знамо шта је са тим. Она долази код нас и наредне 2007. године да хоће поново да конкурише за пакетиће. Национални савет њој поново пребацује новац на рачун који је примио од општине, она нам доноси број рачуна, а после је утврђено да то није рачун организације, него њен лични приватни рачун“.

Пиштаљка: А ви нисте проверили чији је рачун?

Не, она је дошла код нас и донела број рачуна, ми нисмо могли то да јој дамо у готовини. Она у тужби каже да смо јој уплатили део дуга од 80.000 као повраћај дуга, а не да је то било за пакетиће. Шта мислите да ја правим овако признанице да неком дугујем паре? Зашто је тужила Национални савет? Зато што је могла да злоупотреби меморандум Савета. Прво ми је њен адвокат послао тужбу да јој дугујем 36.500 динара, после тога се сетили да није динара него евра. Ми смо донели одлуку да немамо дуговања према Љубинки Кркуш. Том одлуком се ограђујемо од фалсификата и Савет ме овлаћује да поднесем тужбу против Љубинке Кркуш.

Пиштаљка: Зашто нисте поднели кривичну пријаву када сте имали овлашћење?

Не желим да подносим кривичну пријаву против једног Рома, ја сам имао овде фалсификата и фалсификата пре ње. Меморандум су пре ње неколико њих фалсификовали. Ја ћу сутра да идем да подигнем кривичну пријаву. И сад сам решио да против свих Рома који су злоупотребили Национални савет дижем кривичне пријаве.

Пиштаљка: Да ли сте били осуђивани некад?

Никад пре тога.

Пиштаљка: Пре чега?

Пре овог суђења.

Пиштаљка: Нисте осуђени за кривично дело?

Не.

Пиштаљка: Али ми имамо пресуду која показује да сте осуђени.

То што ви имате су небулозе. То је договор са судијом. Када се радила „Газела“, добијено је 36 милиона евра за реконструкцију и расељавање „Газеле“ (нехигијенског насеља испод београдског моста). Од тих 36 милиона, (Драган) Ђилас је пребацио 600.000 динара Националном савету да купимо Ромима које расељавамо храну, хигијену, да их стрпамо у аутобусе и да их пребацимо доле у Прешево, Бујановац, Врање, Лесковац, Прокупље и да рушимо „Газелу“. Рашчистили смо „Газелу“ јер је то ругло и за Роме и за Београд.

Пиштаљка: Значи у сарадњи са Саветом је урађено исељавање Рома?

Да. Ја сам тај који је дао налог за њихово расељавање. За тих 600.000  ми смо расписали тендер. Мој књиговођа, који је иначе пао у депресију, то је жена која је самохрана мајка у извештају Министарству је послала профактуре у износу од 200.000 дин и у извештају то прикачила као извештај за тих 600.000. То је била фирма из Обреновца, а ми смо хтели да купимо од фирме „Сунашце“ са фискалним рачунима. Министарство кад је то видело, вратило је нама и захтевало да пошаљемо са фискалним рачунима, односно праве фактуре, ми смо то послали. То се овде чуло у Савету да је дошло до грешке и то су искористили да ме туже. На суду доказујем да нисам крив. Ја документа само потписујем, мени је књиговођа урадио завршни рачун, нисам ни видео шта је књиговођа урадила док је била пијана, у то време је почела да пије. На суду се утврђује да сам ипак ја потписник без обзира што је то књиговођа урадио, а онда је договор пао да то буде условна осуда. Осуђен сам ја и књиговођа. Две године условно и ја сам то прихватио.

Пиштаљка: А да ли сте били осуђивани пре тога?

Пре тога 2002. возио сам ауто са страним таблицама. Платио сам казну. У моменту кад је био увоз аутомобила, мени је брат дотерао ауто „опел кадет“ са страним таблицама и требало је да се царини и региструје. Док је тај поступак трајао, ја возим ауто са страним таблицама, мене зауставе и одузму ми ауто. Ја позовем брата, он дође, мени напишу казну 300 евра, мој брат је доказао да је прави власник. Имао сам право да скинем да ми се то кривично дело не вуче, нисам скинуо.

Пиштаљка: Да ли је тачно да сте ви на суду рекли да нисте кривично осуђивани?

Рекао сам да не знам да ли сам кривично осуђиван јер за мене условна казна није кривично дело. А адвокат је рекао – шта то има везе. Хоћете да отворим Пандорину кутију и да кажем да су испоставили Европској унији 5.000 евра по контејнеру, а он вреди 2.000 евра, што Ђиласа не прозивамо за 36 милиона евра? И даље Европска инвестициона банка потражује 36 милиона.

Пиштаљка: Имате ли документа у вези са тим?

Имам.

Пиштаљка: Можете да нам доставите.

Нећу.

Витомир Михајловић осуђен је 2016. године за кривично дело фалсификовање службене исправе јер је, како се у пресуди наводи, неистиниту службену исправу употребио у служби као да је истинита, односно неистинито је наведено да је роба набављена од фирме „Extra plus private company“ иако Национални савет робу никада није набављао од овог добављача. Михајловић је осуђен и 2000. године за фалсификовање исправе када му је изречена условна осуда и утврђена казна затвора у трајању од три месеца уколико почини друго кривично дело за годину дана.

Осим Љубинке Кркуш, Слободана Митровића и других који су против Витомира Михајловића подигли кривичне пријаве, од Националног савета новац потражује и председник факултета „Екоман“. У допису упућеном Националном савету наводи се да је активношћу тог савета на Институту Екоман дипломирало 13 студената, међу којима су син и ћерка председника Националног савета Витомира Михајловића. Председник „Екомана“ Радивоје Ђурин Манчић од Националног савета тражи да исплати око 8 милиона динара за школарине ових студената.

Оно што посебно забрињава је чињеница да је тужилаштво пре осам година испитивало да ли Институт Екоман, чије је седиште на Косову, послује легално будући да је против председника ове институције поднето више пријава због преваре. Медији пишу да је лиценцу за рад овог факултета издао УНМИК, а не државни органи Србије.

Питали смо председника Ромског савета због чега Екоман од Савета потражује новац, а он одговара да је и то „фалсификат“.

„Тај факултет је акредитован на Косову. Ја сам био њихов гост, видео сам код њих да тридесет Рома уче ромологију, хтео сам да чујем предавање које држи деци. Он појма нема са предавањем, прича неке глупости. У то време нам је требало да се ишколује тридесетак Рома и да то истурено одељење буде у Нишу. Нигде није било речи о новцу и уписнини. Рома који је завршио пети степен је ставио да буде продекан за наставу. Ми смо потписали уговор и после видели да факултет није акредитован. Председник је молио да ја као посланик извршим притисак да му дају акредитацију, али ми смо у парламенту донели одлуку да се на Косову не акредитују факултети чији су власници Срби. Постоји регуларна државна школа доле и нисмо хтели да акредитујемо те факултете. Чули смо да је гоњен због превара на Косову и да су поднете неке кривичне пријаве. Нисмо никада сарађивали, дали смо као предлог неких 15 имена студената, никада ниједан није уписан, нити је ико завршио“.

Пиштаљка: Међу тим именима су ваш син и ћерка?

Да, то су та имена.

Пиштаљка: Како Национални савет обезбеђује новац за школарине?

Требало је да једнократно помогнемо факултету и дамо за закуп пословног простора 300 евра.

Пиштаљка: Како се исплати неком да школује студенте за 300 евра?

Питајте њега. Питајте и да ли је икада издао неком диплому. Ти споразуми са факултетима су необавезујући. Сви наши студенти који хоће да студирају на неком факултету могу бесплатно да студирају, неколико њих. Са друге стране, заједно са факултетима аплицирамо на пројектима, за сада имамо ту сарадњу са три, четири факултета. Никада ниједном факултету није исплаћено за школарине. Имамо новац, али само за чланове Националног савета који хоће да заврше неки од факултета да им платимо школарину, али не више од 50.000 дин на рате. Једној нашој чланици плаћамо 7.000 дин школарину да би завршила факултет.

Пиштаљка: Коме сте још плаћали школарину?

Плаћали смо магистарске студије у висини од 50.000 дин једном члану Националног савета. И он је завршио.

Пиштаљка: Да ли се неко од ваше деце школовао новцем Савета?

Никада.

Пиштаљка: Како опредељујете новац за школарине, да ли вам то одобрава Канцеларија за људска и маљинска права?

Ми имамо средства за област образовања и можемо да платимо стипендије нашим студентима. Извршни одбор доноси одлуку и то нису велика средства, до 50.000 дин, ми то можемо да одобримо без Канцеларије.

Пиштаљка: Зашто тако много људи потражује новац од Савета?

Екоману никада није уплаћен ни динар. Договор је био 300 евра на месечном нивоу ако је акредитован. Али, ако није акредитован, ником није дао диплому, ми немамо обавезу да платимо. Нека тужи, па ћемо на суду да докажемо. Ту је требало да ишколујемо седамдесет здравствених медијатора. Кад смо видели да то није факултет, да је то хаос, ми смо рекли да никад нећемо платити.

Пиштаљка: Нисте знали да није акредитован?

Нисмо, к’о ви сад кад дођете, погледате просторију, зграду, све има, главна централа на Косову, има печат, књиге уписнице, свршене кандидате које ја познајем из Прокупља. Ја пристајем да дам тих 300 евра да ми ишколује 15 студената, да ли бисте ви то дали?

Пиштаљка: Колико вам новца опредељује Канцеларија за људска и мањинска права на годишњем нивоу?

Опредељује 59,7 милиона динара за Мађарски национални савет, 29 милиона за бошњачки, 22 милиона за ромски. Мађара има 250 хиљада, али они имају институције, они добијају помоћ и из Мађарске за своје ученике. Ми смо морали неке канцеларије да укинемо, овде имам запослено пет, шест радника, немамо довољно новца за финансирање, када све исплатите, немате порез од чега да платите, па онда да избегнете порез примите људе као волонтере. Једини који прима плату сам ја, генерални секретар, секретарица, референт, портпарол и секретар. Седнице плаћамо – једна седница извршног одбора је 100.000 динара.

Иако сви национални савети имају обавезу подношења перодичног и ревизорског извештаја, у Канцеларији за људска и мањинска права кажу да не знају да ли је Национални савет ромске националне мањине уплаћивао новац за школарине неакредитованом факултету. „Канцеларија за људска и мањинска права у складу са својим надлежностима није у прилици да буде упозната са појединачним одлукама националних савета, па тако ни појединачним расходом на име школарина које наводите“, пише у одговору Канцеларије.

Сукоб интереса: Син у Координационом телу за социјално укључивање Рома

Не само да су син и ћерка Витомира Михајловића били на списку студената који је требало да дипломирају на факултету „Екоман“ уз финансијску подршку Националног савета, већ је син председника Националног савета Милош Михајловић именован за члана стручне групе Координационог тела за праћење реализације стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији од 2016-2025. године.

Витомир Михајловић наводи да је он предлагао чланове овог координационог тела. „Ја сам иницијатор формирања координационог тела заједно са потпредседницом Владе Зораном Михајловић јер сам сматрао да је претходна стратегија доживела катастрофу. Ја сам имао обавезу да кадровирам људе из ромске заједнице, а да држава кадровира људе из министарства“.

Пиштаљка: Да ли је Ваш син у координационом телу?

Јесте, мој син је у координационом телу, али он је ту не зато што сам му ја отац јер ако је тата успешан, син је још успешнији у тој области. Он је магистар за социолошке науке и један је од радника који је једини сертификован у Граду Београду за европске пројекте. Иначе мој син ради у Секретаријату за социјалу и прима плату 40 хиљада по уговору о повременим и привременим пословима, нема стално запослење. Па сад видите да ли сам ја успео, а нисам хтео да га запослим преко везе. Био сам народни посланик и у републичкој влади и нисам хтео привилегије.

Пиштаљка: Али и ово је нека врста привилегије, предложили сте сина за члана стручне групе координационог тела.

Ја га нисам предложио, сами су га из министарства предложили јер знају за њега, а он можда то неће ни прихватити. Он је изабран, али кад видите међу тим младим људима, Милош је један од најстручнијих. Нисам ни ја био за то да се он ту укључи јер тиме губи посао у Секретаријату, висиће на пројекту овде, а нису обезбеђена средства. Држава неће да да новац својим представницима јер они имају плате у својим институцијама, а онда сви ови моји Роми нигде не раде и они су у том кошу и немају плату. Онда ја сад треба од међународних институција да тражим новац да би ти људи били у координационом телу. Због мене се мој син није запошљавао по институцијама, где год оде, на хиљаду места је конкурисао, посао добије после три године чекања на бироу. Ја нисам реаговао нигде да кажем да је то мој син и кајем се целог живота што то нисам урадио за своју децу. Мој зет не ради, а ни моја снаја не ради.

Фотографија Витомира Михајловића преузета од Медија центра, фотографија нехигијенског насеља испод моста Газела преузета са Википедије, аутор Nbumbic, фотографија Драгана Ђиласа у монтажном насељу за Роме преузета од сервиса Беоинфо

ИСПРАВКА: У првој верзији чланка било је написано да је Милош Михајловић члан Координационог тела за социјално укључивање Рома. Милош Михајловић је заправо члан стручне групе тог тела које је образовала Влада Србије. 

IZVOR PIŠTALJKA.RS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here