Home NAJNOVIJE VESTI CRNOGORCI LUPILI ŠAMAR HRVATIMA: Ulica i spomenik Vladimiru Roloviću!

CRNOGORCI LUPILI ŠAMAR HRVATIMA: Ulica i spomenik Vladimiru Roloviću!

SHARE

U inicijativi koja je usledila kao odgovor na podizanje spomenika njegovom ubici, predlaže se da se deo ulice nazvan po drugom narodnom heroju Vladimiru Vladu Ćetkoviću preimenuje u Rolovićevo ime.

NVO Građanska alijansa (GA) uputila je inicijativu gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću kojom traže da jedna ulica u glavnom gradu nosi ime ubijenog jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, Vladimira Rolovića, i da se nekadašnjem jugoslovenskom i crnogorskom diplomati i narodnom heroju podigne spomenik u parku u Tološima, u blizini hrvatske ambasade.

U ovoj inicijativi, koja je pokrenuta nakon što je podignut spomenik ubici Rolovića, Miru Barešiću, osuđenom za teroristički akt, predlaže se da se deo ulice nazvan po drugom narodnom heroju Vladimiru Vladu Ćetkoviću preimenuje u Rolovićevo ime.

– Simbolika je snažna, jer su obojica naših narodnih heroja predvodila jedinice u kojim su dominantni sastav predstavljali hrvatski partizani. Ovim bi dodatno podvukli simboličku važnost antifašističkih ideja, za koje se borio i za koje je poginuo naš Vladimir Rolović, koji je pored ostalog bio i član crnogorske vlade i narodni poslanik – naveo je u inicijativi programski direktor GA, Boris Raonić.

Raonić je apelovao na Stijepovića da, u skladu sa Zakonom spomen obeležjima, inicira i podizanje spomenika Vladimiru Roloviću u parku preko puta OŠ “Radojica Perović”.

loading...

– Ne sumnjamo da će i kolege iz Ambasade Republike Hrvatske koja se nalazi u toj ulici, poštovati simboliku obnovljenog antifašističkog jedinstva Crne Gore i Hrvatske – naveo je Raonić.

On je kazao da su svesni da na članicu EU i NATO ne mogu izvršiti nikakav pritisak, ali smatraju da ipak postoji “obaveza da sačuvamo naš dignitet i antifišističku tradiciju koja je ugrožena i u Crnoj Gori iako predstavlja njenu srž, bez koje joj nema istorijskog opstanka”.

Raonić je, obrazlažuži inicijativu, naveo da ni nakon 26 godina od raspada SFRJ – prostor koji je administrirala, ne može da se usaglasi oko tumačenja zajedničke prošlosti zasebnih država nastalih na njenim temeljima.

Konstantna potreba za distancom od SFRJ i komunista i antifašista koji su je pravili i uništili, smatra Raonić, dovodi do toga da se pod maskom kritike realnih i prećutkivanih zločina počinjenih od strane SFRJ – osporavaju i pozitivna nasleđa SFRJ, ali i rehabilituju ideje i pojedinci koji se vrednosno ishode iz šovinističkih, zločinačkih i kvislinških i fašističkih pokreta iz Drugog svetskog rata.

– Tek što su se ratne trube Trećeg balkanskog rata ugasile iz najmračnijih utroba regiona počeli su da izlaze demoni za koje smo mislili da neće napuštati stranice istorijskih udžbenika, a kamoli postati nosioci političkih procesa i motivišući ideološki faktori omladine, koja nije iskusila strahote tih ratova i pokreta. Nakon četničkih i vođa muslimanskih i vulnetarskih milicija, a mislili smo da do toga nikad neće doći, uprkos zabrinjavajućim signalima iz susedne i bratske Republike Hrvatske – na red za rehabilitaciju su došli i predstavnici najmonstruoznijeg od svih balkanskih zločinačkih pokreta – naveo je Raonić.

On je kazao da je neshvatljiva odluka da se podigne spomenik Barešiću.

– Podizanje spomenika osuđenom fašisti, teroristi i ubici, koji je pripadao posleratnom pokretu dela hrvatske emigracije koji je uspostavio Luburić, organizator i rukovodilac strahotnog logora u Jasenovcu – predstavlja neshvatljiv čin sam po sebi. Ali dozvola za podizanje spomenika, i ako je verovati medijskim navodima – podrška organa lokalne uprave, kao i prisustvo hrvatskih ministara samom činu i pohvale izrečene na račun Barešića – uzdiže odgovornost države na viši nivo – istakao je Raonić, preneli su crnogorski mediji.

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here